Strandredders kunnen, maar mogen geen zuurstof geven aan slachtoffers

Strandredders mogen deze zomer geen zuurstof toedienen. Mond-op-mondbeademing kan niet door het coronavirus en zuurstof toedienen mag niet door de Belgische wetgeving. Nochtans hebben de redders daar een opleiding voor gevolgd. 

In de Vlaamse wetgeving staat dat de redder zuurstof moet kunnen toedienen, maar in de Belgische wetgeving staat vermeld dat je dat niet mag doen als je geen arts, verpleger of ambulancier bent. Een redder mag dat dus officieel niet doen. “Dat is enorm tegenstrijdig voor de redders”, zegt Karel Logghe van de Vlaamse reddersfederatie. “Want de redder is opgeleid om mensen te redden en heeft een specifieke zorgplicht om levens te redden.”

Letter van de wet

Door het coronavirus moet de reanimatie van drenkelingen anders verlopen. De strandredders doen geen mond-op-mondbeademing, maar met een soort blaasbalg kunnen ze wel zuurstof toedienen. Ze krijgen hiervoor een bijscholing, maar volgens de letter van de wet mogen ze dit niet doen. “In de Vlaamse wetgeving staat duidelijk vermeld dat de redder daarmee moet kunnen werken, maar in de Belgische wetgeving staat ook duidelijk vermeld dat je dit enkel mag doen als je een paramedisch beroep uitoefent. Een redder is geen arts, verpleger of ambulancier en mag dus geen zuurstof toedienen”, zegt Logghe.

Handtekening nodig

An Beun van de Intercommunale Kustreddingsdienst hoopt dat ze tegen zaterdag nog een oplossing vinden. "Een handtekening van de minister van Volksgezondheid kan al voldoende zijn. We doen dus een dringende oproep aan Maggie De Block. We hebben het materiaal en kregen de opleiding, we zijn er  helemaal klaar voor."

Meest gelezen