Temse gaat wateroverlast tegen met grastegels: “Moeilijk door kleigrond, maar water kan nu wel de grond in”

De gemeente Temse pakt wateroverlast aan door de parkeerplaatsen heraan te leggen. De kasseien moeten plaatsmaken voor grastegels die water doorlaten. Maar doordat de ondergrond uit klei bestaat, die geen water doorlaat, is dat extra moeilijk. 

De gemeente voorziet meer dan 2.000 vierkante meter parkeerplaatsen van een ondergrond die water kan doorlaten.

Groene tegels

De parkeerplaatsen in Temse zijn verhard waardoor het water niet weg kan. “Een paar jaar geleden hebben we de kasseien parkeerstroken opgegoten waardoor er geen waterinfiltratie mogelijk was. Dat hadden we gedaan omdat mensen klaagden dat er teveel gras tussen de kasseien groeide. Aangezien wij geen pesticides mogen gebruiken, leek het opvullen van de voegen een goede oplossing”, legt schepen Hugo Maes (CD&V) uit.

De gemeente stapt nu over op ontharden: “We willen dat het water in de grond kan sijpelen via grastegels. De parkeerstroken geven zo een groene aanblik en het water kan zo ook in de grond lopen.” Dat is nodig want het water stroomt anders naar lager gelegen gebieden. “Het water van die baan stroomt anders naar het park en daar hadden we de laatste jaren veel wateroverlast.”

Kleigrond

“Water sijpelt niet makkelijk in klei. We hebben alle kasseien weggehaald en hebben een bedding gegraven", zegt Maes nog. "In die bedding hebben we onder andere lavasteen aangebracht die water goed opneemt. Daarboven komen dan de grastegels.”

De nieuwe parkeerstroken zullen heel wat water bufferen. “10 meter van zo’n parkeerstrook kan 270.000 liter water bufferen per jaar. Dat is echt heel veel water.” De gemeente Temse wil op termijn alle parkeerstroken vervangen. “Andere gemeenten zullen hier zeker ook geïnteresseerd in zijn, maar voorlopig zijn we de enige in Oost-Vlaanderen.”

kasto80

Meest gelezen