VKA

Hoe is het gesteld met het coronavirus in uw gemeente? Ontdek het in deze nieuwe tool van Sciensano

Sciensano heeft een nieuwe website waarop overheid en burgers per gemeente kunnen volgen hoeveel nieuwe coronabesmettingen er de laatste zeven dagen waren. Er is ook een alertfunctie voorzien voor de lokale overheid, om in te grijpen als ergens opvallend veel nieuwe besmettingen zouden opduiken. "Het is een manier om te sensibiliseren en mensen gemotiveerd te houden", legt viroloog Steven Van Gucht van Sciensano uit aan VRT NWS.

Sciensano heeft een tool ontwikkeld waarbij iedereen zelf op gemeenteniveau kan nagaan hoe het met het aantal coronabesmettingen is gesteld.

U vindt de (Engelstalige) tool via deze link.

Op de website ziet u in eerste instantie de gemeenten met de meeste besmettingen. Als u dan op "Municipality" klikt (zie afbeelding onder), kunt u uw eigen gemeente intikken en kiezen om alleen de gegevens van die gemeente te zien.

Dit is de vertaling voor de termen die weergegeven worden in de tabel:

  • Gemeente (Municipality)
  • Hoeveel bevestigde gevallen er de laatste 7 dagen waren (Cases: sum 7 days)
  • Hoeveel inwoners zijn er in de gemeente (Population)
  • Hoeveel er bevestigde gevallen er per 100.000 inwoners zijn (Incidence: sum 7 days)
  • Hoeveel dagen sinds er geen bevestigde gevallen meer zijn geregistreerd (How many days since last time we had zero cases)
  • Hoeveel dagen gingen de bevestigde besmettingen in stijgende lijn de voorbije 7 dagen (How many days did the cases increase in the last 7 days)

De tool is nogal complex. Vandaar een voorbeeld. Dit zijn de resultaten voor de stad Gent:

In Gent zijn er de laatste 7 dagen dus 5 nieuwe bevestigde gevallen. In Gent wonen 262.200 mensen. Dat zijn dus 2 bevestigde gevallen per 100.000 inwoners.

Van Gucht: "Tool is manier om mensen te sensibiliseren"

"Wanneer de cijfers gedurende een aantal dagen een drempel overschrijden, gaat er een alarm af", legt Van Gucht uit. Je kunt je voor alle duidelijkheid niet inschrijven op een soort alarmdienst om een melding te krijgen als het aantal coronagevallen in je buurt dreigt te pieken.

"Bij zo'n alarm wordt de lokale gezondheidsinspectie verwittigd die een onderzoek kan instellen", zegt Van Gucht. "In het verleden is bij die alarmen al gebleken dat het vaak vals alarm was." Zo werden bijvoorbeeld mensen die het virus hadden en na enkele weken nog steeds positief testten initieel bij de nieuwe gevallen gerekend.

"Dat zijn dingen die moeten blijken uit de analyse van de gezondheidsinspecteur", zegt Van Gucht. "Het is een manier om te sensibiliseren, om mensen gemotiveerd te houden."

Meest gelezen