Nicolas Maeterlinck

Vlaams Belang misnoegd over virtuele gemeenteraad in Antwerpen: "Veiligheid kan perfect gegarandeerd worden in grote zaal"

Oppositiepartij Vlaams Belang vindt het niet kunnen dat de Antwerpse gemeenteraad vanavond opnieuw virtueel zal zijn. Volgens de partij zijn er genoeg grote zalen beschikbaar waar de gemeenteraadsleden voldoende afstand kunnen houden. "Het is een excuus om geen fysiek debat te moeten voeren", zegt Sam Van Rooy, de fractieleider van Vlaams Belang.

Vanavond vindt in de stad Antwerpen de laatste gemeenteraad plaats voor de vakantie, en die zal opnieuw virtueel zijn. Oppositiepartij Vlaams Belang is misnoegd. "Ik kan moeilijk geloven dat er geen zaal te vinden is waar we met 55 gemeenteraadsleden kunnen samenkomen en de nodige afstand kunnen houden", zegt Sam Van Rooy van Vlaams Belang. 

Een virtueel debat is veel minder waard dan een echt fysiek debat

Sam Van Rooy, fractieleider Vlaams Belang

"Volgens mij zitten hier politieke motieven achter", zegt Van Rooy. "Bij zo'n virtuele gemeenteraad is het politieke en democratische debat veel minder waard dan bij een echt fysiek debat in dezelfde ruimte.

Vlaams Belang is de enige fractie die protesteert tegen een virtuele gemeenteraad.

"Te groot risico en technisch niet haalbaar"

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) laat weten dat hij ook liever een fysieke gemeenteraad zou houden, maar dat het op dit moment niet mogelijk is. "Er zijn een aantal gemeenteraadsleden met een risicopatiënt in huis en zij zien het niet zitten. Hier houden we rekening mee. Bovendien is er momenteel geen geschikte ruimte beschikbaar. Er zijn wel grotere zalen, maar we kunnen daar niet zomaar de techniek installeren om te stemmen bijvoorbeeld."

Meest gelezen