Google Maps

Vlaamse en Waalse kledingketens herstellen beter dankzij baanwinkels

De coronacrisis heeft zwaar ingehakt op de omzet van grote kledingketens. Dat blijkt uit onderzoek van sectorfederatie Comeos. Het totale omzetverlies door de verplichte winkelsluitingen bedraagt dit jaar al 1,2 miljard euro. Nu de winkels weer open zijn, probeert de sector te redden wat er te redden valt en dat lukt beter in Vlaanderen en Wallonië dan in Brussel, met dank aan de baanwinkels.

Half maart besliste de Nationale Veiligheidsraad dat alle niet-voedingswinkels de deuren moesten sluiten. Het effect op de omzet in de winkels van grote ketens bleef niet uit, blijkt uit de “fashionbarometer” van sectorfederatie Comeos.

De omzet voor de maand maart kelderde met 63 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, in april was dat zelfs 90 procent. In mei was er een licht herstel - de winkels mochten terug open op 11 mei - maar ook in die maand was er nog 35 procent minder omzet.

In totaal hebben de modeketens 1,2 miljard euro omzet aan hun neus zien voorbijgaan. Dominique Michel, afgevaardigd bestuurder van Comeos: “Als we een balans maken van de eerste vijf maanden van dit jaar, zitten we bijna 40 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De handelaars doen nu wat ze kunnen, maar dat is niet meer recht te trekken dit jaar.”

Consumenten verkiezen baanwinkels boven winkelcentra

Opvallend is dat Vlaanderen en Wallonië vanaf half mei beter herstelden dan Brussel. Ook dat heeft met corona te maken, zegt econoom Wim Van Edom van Comeos: “In Brussel is alles heel gecentraliseerd rond de Nieuwstraat en het winkelcentrum City 2. Uit een enquête die we bij consumenten hebben gevoerd, blijkt dat zij baanwinkels prefereren, en drukke winkelstraten en zeker gesloten winkelcentra eerder vermijden.”   

2020 is dus een verloren jaar voor de kledingketens. Om er nog iets van te redden, vraagt Comeos aan de regering om de tijdelijke werkloosheid te verlengen tot het einde van het jaar. En de volgende regering moet werk maken van een lastenverlaging voor de lage lonen.

Meest gelezen