Videospeler inladen...

WHO meldt hoogste aantal coronabesmettingen: "Pandemie blijft versnellen"

Wereldwijd is het aantal bevestigde coronabesmettingen de afgelopen 24 uur toegenomen met 183.020. Dat is een record, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).  Alleen al op het Amerikaanse continent kwamen er ruim 116.000 geregistreerde besmettingen bij. "De pandemie blijft versnellen", waarschuwt WHO-voorzitter Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Het vorige dagrecord was maar drie dagen oud: op 18 juni werden ruim 181.000 nieuwe besmettingen geregistreerd. Gisteren waren dat er dus 183.020.

"De pandemie blijft versnellen", waarschuwt WHO-voorzitter Tedros Adhanom Ghebreyesus vandaag tijdens een videoconferentie in Dubai. "De laatste 1 miljoen besmettingen die werden geregistreerd, zijn geteld over een periode van nauwelijks 8 dagen". Ter vergelijking: "Er waren drie maanden nodig om tot het eerste miljoen coronagevallen te komen." 

In totaal hebben wereldwijd nu 8,9 miljoen mensen positief getest op het coronavirus, blijkt uit cijfers van de Johns Hopkins-universiteit. Meer dan 467.000 mensen zijn overleden aan de gevolgen van het virus. In 210 landen zijn besmettingen geregistreerd.

De grootste toename van nieuwe gevallen kwam uit Noord- en Zuid-Amerika: 116.041 nieuwe gevallen. De voorbije 24 uur vielen op het Amerikaanse continent ook 3.241 coronadoden.

WHO-topman Tedros is wel blij met het nieuws dat het oude en goedkope geneesmiddel dexamethasone bij veel patiënten lijkt te werken tegen het coronavirus. Hij roept op om de productie te verhogen, maar het product moet "rechtvaardig" over de wereld verdeeld worden en enkel ingezet worden bij ernstige gevallen en onder medisch toezicht, aldus Tedros. Dexamethasone is al meer dan 50 jaar oud en is erg goedkoop. Het kan ook snel worden aangemaakt omdat het patent vervallen is. 

Zware cijfers in Brazilië en Mexico

Latijns-Amerika blijft het epicentrum van de epidemie. Zeker Brazilië, na de VS het zwaarst getroffen land ter wereld, laat nog altijd zware cijfers optekenen.

Het aantal bevestigde besmettingen is er gestegen tot meer dan 1 miljoen, maar zou in werkelijkheid volgens experts nog een heel stuk hoger liggen. Vooral de metropolen Rio de Janeiro en Sao Paulo zijn zwaar getroffen.

Begraafplaats in Manaus, Brazilië.
AFP or licensors

Brazilië telt ook al meer dan 50.000 coronadoden. Mexico telt er meer dan 20.000 (bijna 22.000), Peru meer dan 8.000.

Gisteren meldde Mexico 1.000 nieuwe coronadoden. Ook het aantal besmettingen ligt er hoog: er werden meer dan 5.000 nieuwe gevallen gemeld, wat het totale aantal bevestigde besmettingen in Mexico op 180.000 brengt.

Een stad die opvallend zwaar getroffen is, is Tijuana, vlakbij de grens met de Verenigde Staten. De grensstad telt dubbel zoveel coronabesmettingen als het landelijke gemiddelde.

De WHO roept overheden ook op om zich voor te bereiden op eventuele volgende pandemieën. "We weten niet of en wanneer de volgende pandemie komt, maar we weten wel dat die een verschrikkelijke impact zal hebben op het leven en op de economie wereldwijd", zei topman Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

"Kans op opname in ziekenhuis in India zo goed als nihil"

De ambassades van Duitsland en Ierland in India waarschuwen hun burgers in dat land dat ze niet veel moeten rekenen op een ziekenhuisopname als ze ziek worden. Dat geldt zowel voor coronapatiënten als voor mensen die andere problemen hebben.

Officieel zijn er in de hoofdstedelijke regio Delhi nog altijd 7.000 ziekenhuisbedden in reserve, maar in de praktijk worden patiënten van het ene naar het andere ziekenhuis gestuurd. Delhi heeft de beste ziekenhuizen van India en eerder had de regionale overheid beslist dat enkel mensen die in Delhi wonen er nog zouden worden opgenomen. 

India heeft overigens een nieuw record besmettingen opgetekend met 15.000 zieken en meer dan 400 doden op een dag tijd. Het land is na de Verenigde Staten, Brazilië en Rusland het land met de meeste besmettingen, officieel zijn er dan 425.000.

Ook in buurland Pakistan zou de situatie in veel ziekenhuizen dramatisch zijn en de WHO waarschuwt dat het een van de landen is waar het virus zich erg snel verspreidt. Toch weigert premier Imran Khan een volledige lockdown omdat dat "de economie in elkaar zou doen storten". Pakistan zat ook voor de epidemie al in een financiële crisis. Bovendien zouden 55 procent van de Pakistanen in een peiling de epidemie niet ernstig nemen. 

Meest gelezen