Hoe evolueert de coronapandemie? "Mogelijk tweede golf in september, derde in januari", zegt wiskundige UHasselt

Wiskundigen werken voortdurend in stilte aan modellen om in te schatten hoe de coronapandemie kan evolueren. Maar de praktijk is anders dan de theorie. Mensen zijn vaak onzorgvuldiger dan de voorgeschreven richtlijnen. Dat was afgelopen weekend ook te merken in het uitgaansleven. Maar ook dat gedrag kan worden meegenomen in de berekeningen zegt wiskundige Fred Vermolen van de Universiteit Hasselt op Radio 2 Limburg.

De modellen die de wiskundigen gebruiken om het verloop van het coronavirus te voorspellen zitten vol variabelen. Eigenlijk bekijken de wiskundigen hoe groot de besmettingskans is op basis van de gegevens die nu bekend zijn. Eén van de belangrijke parameters is hoeveel mensen contact hebben met elkaar. Theoretisch zouden dat nu maximaal tien mensen mogen zijn.

Professor Fred Vermolen van de UHasselt: “Dat geef je in je model in, en daaruit vloeit dan voort hoeveel mensen een besmetting opdoen in een bepaalde tijdsperiode. Zo kunnen we nu al wel vermoeden dat er een tweede golf zit aan te komen in september, en dan nog een derde in januari.”

Corona uitroeien

“Als we de lockdown hadden aangehouden, dan hadden we de verspreiding van het virus tot nul of bijna nul kunnen herleiden, dan zaten we veilig, maar dat is de wiskundige theorie. In de praktijk kan je mensen niet voortdurend van elkaar scheiden,” gaat Vermolen verder. “Het is wel zo dat als je naar de modellen kijkt dat je dan weet dat je nu ook weer niet moet gaan overdrijven. Ik hoor al van knuffelfeestjes en mensen die massaal samenkomen. Dat is vragen om problemen.”

Kan het echte gedrag van mensen meegenomen worden in de wiskundige modellen? Fred Vermolen zegt van wel: “Je kan eenvoudigweg in je model meenemen dat mensen veel meer dan 10 mensen ontmoeten, en dan zie je dat de verspreiding van het virus ook weer veel sneller kan gaan. Dus als blijkt dat niemand zich aan de huidige richtlijnen houdt, dan moeten we het een en ander opnieuw gaan berekenen."

Beluister het gesprek met Fred Vermolen hieronder:

Meest gelezen