Radio 2

5 tieners willen bomenkap tegenhouden met petitie in Alveringem

Op het internet loopt er een zeer populaire petitie om de kap tegen te gaan van meer dan 110 populieren in de Groenedreef in Alveringem. Een buurtbewoner had zijn ongenoegen daarover al laten blijken, maar hij krijgt nu onverwacht steun van 5 jonge meiden uit Poperinge en Vleteren. Zij hebben een petitie opgestart en die is ondertussen al door meer dan 1500 mensen getekend. 

De gemeente Alveringem zegt dat de bomen te dicht bij elkaar staan en dat de wortels de weg kapotmaken. Er komen wel 26 lindes in de plaats. Maar dat vinden de meisjes maar een zeer magere troost. Jacques Blanckaert (CD&V), de schepen van openbaar groen in Alveringem, snapt de teleurstelling. Hij vindt het zelf ook jammer dat de bomen weg moeten, maar er is volgens hem geen andere oplossing: "Ik vind dat ook jammer, maar we hebben geen andere keuze. Sommige stukken van die weg zijn volledig kapot. We zouden kunnen zeggen, we doen een derde van de bomen weg, maar dat trekt ook op niks."

Betere compensatie

De tieners willen de gemeente op andere ideeën brengen. Julia Gheeraert: "In tijden van droogte, van klimaatverandering, van pleidooien voor meer groen en bos vinden wij het belangrijk om mensen ervan bewust te maken dat deze slachting niet verantwoord is. Er komen slechts 26 lindes in de plaats. Dat is te weinig. Ook op andere plaatsen moeten de bomen gecompenseerd worden."

Vanaf 1 juli mogen de bomen gekapt worden. De meisjes hopen tegen dan zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen.

Radio 2

Meest gelezen