Aalst heeft plan klaar voor deelgemeente Erembodegem: “Minder verstedelijking en meer dorp”

Aalst heeft een masterplan klaar om de deelgemeente Erembodegem op te waarderen. De grootste deelgemeente van Aalst heeft veel industrie, verkeer en inwoners omdat het ooit als stedelijk gebied werd ingekleurd. Het stadsbestuur wil nu het dorpse karakter terugbrengen.

Het masterplan van stad Aalst moet van de deelgemeente Erembodegem tegen 2040 een mooiere plek maken.

Veel verstedelijking

In de jaren ’70 werd deelgemeente Erembodegem foutief ingekleurd als deel van het stadscentrum van Aalst. “Het werd dus ingekleurd als stedelijk gebied, daardoor zijn er veel appartementen gebouwd, vaak zonder rekening te houden met parkeergelegenheid”, legt schepen Caroline Verdoodt (N-VA) uit. “Vandaag willen we het dorpse karakter weer in de verf zetten.”

“Het is een uitdaging maar er is al veel potentieel in Erembodegem, de kwaliteiten van de deelgemeente komen vandaag niet altijd tot uiting. Er zijn heel wat verschillende functies zoals handel en industrie maar er zijn ook veel woningen met weinig parking.”

Open ruimte

In het masterplan wordt op korte en lange termijn gekeken. “Op korte termijn zullen we de pastorietuin openstellen voor iedereen, pakken we het station aan en verminderen we het sluipverkeer”, klinkt het bij Verdoodt.

Op lange termijn staat ook nog heel wat op de planning. “Er liggen nog heel wat velden die we niét willen bebouwen. We kunnen ze wel gebruiken voor ontspanning, ontmoeting en verenigingen. Ook de school, de academie en de bibliotheek zullen heringericht worden. Als laatste krijgt ook de kerk een nieuwe functie.”

Het plan is een visie tot 2040 en wordt vanavond voorgesteld op de gemeenteraad.

kasto80

Meest gelezen