Juan Manuel Ballestero bij zijn aankomst in Mar del Plata, 17 juni 2020.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Argentijn zeilt Atlantische Oceaan over om bij zijn ouders te zijn: "Ik wilde naar huis, dat is menselijk"

De Argentijn Juan Manuel Ballestero (47) kwam in maart vast te zitten in Portugal, toen de grenzen overal sloten door het nieuwe coronavirus. Hij moest en hij zou teruggaan naar zijn bejaarde ouders in Argentinië, maar hoe? Hij besloot zijn spullen bij elkaar te pakken en met zijn kleine zeilboot de Atlantische Oceaan over te steken. Een odyssee die drie maanden duurde. "Ik wilde bij mijn familie zijn. En ik blijf voorlopig hier. Genoeg avonturen meegemaakt."  

Juan Manuel Ballestero (47) komt oorspronkelijk uit de havenstad Mar del Plata, in Argentinië, op ongeveer 400 kilometer van de hoofdstad Buenos Aires. Hij woont en werkt al een tijd in Spanje. Toen het nieuwe coronavirus wereldwijd om zich heen begon te grijpen, bevond Ballestero zich op het Portugese eiland Madeira.

Half maart riep Portugal de noodtoestand uit en gingen de grenzen dicht. Ook Argentinië sloot de grenzen. En daar zat Juan Manuel Ballestero dan, gestrand op Madeira. En zijn ouders, Carlos Ballestero (90) en Nilda Gómez (82), waren duizenden kilometers van hem vandaan. Op een moment waarop hij niets liever wilde dan bij hen te zijn. Ballestero moest en zou teruggaan naar Argentinië, maar hoe? Alle vluchten vanuit Europa naar Argentinië waren geannuleerd.

Ballestero besloot het roer in eigen handen te nemen, letterlijk dan. 24 uur nadat hij gehoord had dat Portugal en Argentinië de grenzen gesloten hadden, had hij zijn gespaarde geld opgenomen, zijn 9 meter lange zeilboot Skua geladen en was hij vertrokken vanuit Porto Santo. Voor een zeiltocht van enkele duizenden kilometers over de Atlantische Oceaan.

"Ik heb bereikt waar ik drie maanden voor gevochten heb"

Ballestero vertrok op 24 maart. Na een odyssee van zowat 12 weken kwam hij vorige week woensdag, op 17 juni, eindelijk aan op zijn bestemming, Mar del Plata. "Ik heb bereikt waar ik de afgelopen drie maanden voor gevochten heb", vertelde de Argentijn bij zijn aankomst. "Nu ben ik kalm, hier voor anker in de haven. Hier zijn geen stormen om mij lastig te vallen, geen schepen die mij kunnen overvaren."

Want hoewel Ballestero een ervaren visser en zeiler is, was het geen tocht zonder gevaren. Hij moest meerdere hevige stormen doorstaan en hij vreesde voor zijn leven toen hij voor de kust van Brazilië geconfronteerd werd met felle wind en extreem hoge golven die zijn zeilboot dreigden te overspoelen.

Nu ben ik kalm. Hier is geen storm om mij lastig te vallen of schepen die mij dreigen te overvaren.

Juan Manuel Ballestero

Ballestero is teruggekomen om bij zijn ouders te zijn, maar dat kon niet meteen. Hij moest namelijk in quarantaine op zijn zeilboot blijven en een coronatest ondergaan. Die bleek gelukkig negatief, waarna hij afgelopen zaterdag toch aan land mocht komen in Argentinië. Waarna een gelukkig weerzien met zijn ouders volgde.

Het plan was om voor de 90e verjaardag van vader Carlos, half mei, thuis te komen. Dat is niet gelukt, maar wel kon hij er dus nog bij zijn op Vaderdag, dat in Argentinië afgelopen zondag gevierd werd. Tijdens de tocht had zijn familie ruim 50 dagen geen contact met hem "Maar ik wist dat hij thuis zou komen", vertelt zijn vader.

(tekst gaat voort onder de foto)

Carlos Ballestero (links) en Juan Manuel Ballestero (rechts) bij hun reünie afgelopen zaterdag.

"Voorlopig genoeg avonturen op de wilde zee"

Ballestero ondernam zijn trip omdat hij er zeker van was dat de pandemie en de lockdown heel lang zouden duren, en hij wilde bij zijn ouders zijn. "Ik wilde naar huis, dat is menselijk."

Voor de 47-jarige zeiler was het een "bijzondere ervaring", om midden in de natuur te zijn terwijl het virus overal ter wereld om zich heen greep. "Er waren dolfijnen en walvissen die me vergezelden", vertelde Ballestero. Maar nieuwe reisplannen koestert hij voorlopig niet. "Ik heb voorlopig genoeg avonturen op de wilde zee gehad", klinkt het.

In Argentinië gelden nog altijd quarantainemaatregelen. Ballestero is van plan om nu lange tijd in zijn huis in Argentinië te blijven, in de buurt van het huis van zijn ouders. "Ik leg een tuin aan, ik koop drie kippen. Ik zal de winter mee doormaken met de oudere mensen. Ik wil met mijn familie zijn."

Juan Manuel Ballestero bij zijn aankomst in Mar del Plata, 17 juni 2020.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen