Boswachter Eddy Ulenaers: “Ook het leger helpt mee om nieuwsgierige wolvenspotters op afstand te houden”

De beelden van de wolvenwelpjes spreken tot de verbeelding. De ‘bosland daltons’ kregen ze als bijnaam, en die geeft meteen prijs waar ze leven: Bosland, een bosrijk gebied in Limburg. Maar het is niet de bedoeling dat we er massaal op zoek gaan naar de welpjes om ze in het echt te zien. Boswachter Eddy Ulenaers wil samen met zijn collega’s, de natuurinspectie, de politie en zelfs militairen zoveel mogelijk nieuwsgierigen op afstand houden.

De wolvenwelpjes gaan nog maanden in hun huidige omgeving blijven. Ze zijn nog te jong om zelf tientallen kilometers mee op jacht te gaan. Dat maakt hen extra kwetsbaar voor verstoring door nieuwsgierige wolvenspotters of mensen met slechte bedoelingen. En dus wordt hun leefgebied extra in de gaten gehouden zegt boswachter Eddy Ulenaers: “De wolven moeten hun rust kunnen vinden waar ze nu zitten, dus wolvenspotters, fotografen en nieuwsgierige wandelaars gaan we op afstand houden. Dat lukt aardig met de hulp van de natuurinspectie, de politie, collega boswachters en er zijn zelfs militairen die daarbij helpen. We hebben echt wel een heel goed team.”

Boswachter op afstand

Ook boswachter Eddy houdt zich afzijdig: “Ik heb ze zelf ook nog niet in het echt gezien. Daarom was ik ook zo ontroerd door de beelden. Dat is echt een mijlpaal, de kroon op jaren werk. Maar wij volgen hun doen en laten alleen op afstand. We zoeken sporen en analyseren etensresten of uitwerpselen. We houden de wildcamera’s ook goed in de gaten dus we hebben een vrij accuraat beeld van hun leven. Maar echt actief zoeken naar contact doen wij ook niet. Precies omdat we ze in de meest gunstige omstandigheden willen laten leven.”

Meest gelezen