philippe piraux

Bouwbedrijf wil corona-achterstand inhalen: bouwverlof spreiden en werken op zaterdag

Om de opgelopen achterstand tijdens de coronacrisis in te halen, vraagt bouwbedrijf Besix uit Sint-Lambrechts-Woluwe aan zijn arbeiders om hun bouwverlof gespreid op te nemen in plaats van aan één stuk. Ook overweegt het bedrijf om de bouwvakkers op zaterdag te laten werken. 

De Bouwunie roept studenten op om deze zomer een vakantiejob te kiezen in de bouwsector. Zo zouden de jobstudenten kunnen helpen om de achterstand die bouwbedrijven hebben opgelopen tijdens de coronalockdown, mee weg te werken. Bouwbedrijf Besix uit Sint-Lambrechts-Woluwe probeert die achterstand op een andere manier in te halen. "Het is moeilijk om meer jobstudenten dan normaal in te schakelen", vertelt Florence Bribosia van Besix. "Want om als jobstudent aan de slag te mogen op een werf, moet je een studie doen die gericht is op de bouwsector. Niet iedereen kan dus zomaar bij ons komen werken."

Besix is een internationaal bedrijf en liep tijdens de coronalockdown zowel in binnen- als buitenland achterstand op. "Bij wegenwerken was er meestal geen probleem om de social distancing te garanderen, maar bij werken in gebouwen wel. Die werven hebben dus een hele tijd stilgegelegen."

Rekenen op flexibiliteit van werknemers

Geen extra jobstudenten dus, maar het bedrijf probeert het op een andere manier. "We herzien het traditioneel bouwverlof en willen werken met flexibele arbeidsroosters. Het bouwverlof is een wettelijk bepaalde vaste periode van 4 weken in de zomer. Om te vermijden dat we onze werven opnieuw wekenlang moeten stilleggen, hebben we in overleg met de vakbonden besloten om het collectieve bouwverlof in te korten. Bouwvakkers krijgen nog altijd evenveel vakantiedagen, maar kunnen die gespreid opnemen", aldus Bribosia.

Besix denkt er ook aan om arbeiders op zaterdag te laten werken. "Bij al onze maatregelen rekenen we op de flexibiliteit van de werknemers. Het zal zeker geen verplichting zijn", klinkt het.

Meest gelezen