ORG Permanent Modernity

Uplace-vervanger Broeklin kan 3200 nieuwe jobs opleveren volgens VUB-onderzoek

De nieuwe stadswijk Broeklin, de opvolger van het afgevoerde winkelcomplex Uplace in Machelen, zal volgens een onderzoek van de Vrije Universiteit Brussel zo'n 3242 nieuwe jobs opleveren.

Het nieuwe Broeklinproject - of "werkwinkelwijk" zoals de projectontwikkelaar het zelf noemt - wordt een mix tussen kantoren, winkels, horeca en opleidingscentra. Je zal er dus kunnen werken en winkelen. De ontwikkelaar voorziet ook een Huis van de Kunsten, waar artiesten en kunstenaars ruimte zullen krijgen voor opnames, repetities en workshops. Er komt ook een samenwerking met het Brussels Philharmonic orkest. Het project moet de opvolger worden van wat eerst Uplace zou worden. Het mega-winkelcomplex mocht uiteindelijk niet gebouwd worden nadat de stedenbouwkundige vergunning eind 2018 definitief werd vernietigd. De eerste steen van het nieuwe project zou in 2021 gelegd moeten worden.

Aanzuigeffect in de regio

Volgens een onderzoek van de VUB zou Broeklin op termijn voor zo'n 3242 nieuwe jobs kunnen zorgen in de Vlaamse rand rond Brussel. In economisch onzekere tijden kan dat een mooie opsteker zijn. "Zeker in de luchthavenregio is de impact van de coronacrisis heel groot. Onlangs vielen er nog 1500 ontslagen bij bagageafhandelaar Swissport. Ons onderzoek naar de sociaaleconomische impact van Broeklin toont aan dat het project ruim dubbel zoveel jobs kan opleveren. Bovendien worden nog eens 6% extra jobs verwacht in de nabije omgeving, door het aanzuigeffect van het stadsontwikkelingsproject”, verklaart prof. Dr. Elvira Haezendonck, die het onderzoek leidde. Volgens de onderzoekers kan het project zelfs voor een stijging van vastgoedprijzen in de regio zorgen.

Focus op werkloze jongeren

In Vilvoorde en Machelen is 10% van de beroepsbevolking werkloos. Dat is 2,5% meer dan het gemiddelde in Vlaanderen. Vooral werkzoekende jongeren met een migratie-achtergrond hebben het lastig om een job te vinden. Het project zal daarom samenwerken met de organisatie A Seat at the Table. Samen zetten ze een opleidingscentrum op om sneller een passende job te vinden voor de jongeren. Ze zullen onder andere leren solliciteren en komen rechtstreeks in contact met de bedrijfsleiders die in de nieuwe wijk zullen werken.

ORG Permanent Modernity

Meest gelezen