Het overzicht kwijt door alle aangekondigde versoepelingen? Deze maatregelen zijn op dit moment van kracht

In maart ging ons land in lockdown om de verdere verspreiding van het coronavirus te beperken. Scholen sloten, niet-essentiële winkels gingen dicht en telewerken werd de norm. Ondertussen zijn de coronacijfers beter en zijn de maatregelen in verschillende fases versoepeld. Ben je het overzicht kwijt? VRT NWS zet op een rij wat op dit moment toegelaten is.

We passen dit overzicht van de maatregelen die op dit moment gelden voortdurend aan.

De 6 gouden regels

 • De hygiëneregels blijven essentieel. Dat betekent: handen wassen, geen handen of kussen geven.
 • Activiteiten en sociale contacten vinden het liefst buiten plaats, als dat niet kan, moet de ruimte voldoende geventileerd worden.
 • Neem extra voorzorgsmaatregelen voor mensen in de risicogroep.
 • De afstandsregels (1,5 meter) blijven van toepassing, behalve voor mensen uit uw eigen huishouden, uw uitgebreide bubbel en kinderen jonger dan 12 onder elkaar.
 • Je mag nauwer contact hebben met 15 personen per week. De groep kan elke week veranderen en de regel geldt per persoon.
 • De groep mag niet groter zijn dan 15 personen, kinderen inbegrepen. Dat geldt voor binnen en buiten, dus ook op restaurant of in het park.

Sociaal contact

 • Je mag dus met 15 verschillende mensen per week afspreken en de groep mag nooit groter zijn dan 15. Dat is zo als je thuis afspreekt, een vakantiehuisje huurt in de Ardennen of picknickt in een park. Binnen deze “sociale bubbel” mag je elkaar ook al eens een knuffel of kus geven, al blijft afstand bewaren natuurlijk het veiligste.
 • Als grootouders deel uitmaken van de “sociale bubbel” mogen ze op hun kleinkinderen passen. Als ze tot een risicogroep behoren (65+ of onderliggende aandoeningen) wordt het wel sterk afgeraden.
 • Bezoek in woonzorgcentra en ziekenhuizen is mogelijk. Je kan op voorhand wel best contact opnemen met het ziekenhuis of het woonzorgcentrum waar je iemand wil bezoeken, want ze bepalen elk hun eigen bezoekregeling.

Reizen

 • Je kan reizen in binnen- en buitenland. In ons land kan je weer naar een hotel, camping of vakantiepark en ook de (meeste) Europese binnengrenzen zijn opnieuw geopend. Landen beslissen wel nog steeds zelf onder welke voorwaarden ze toeristen toelaten en die voorwaarden kunnen ook veranderen als er opnieuw meer besmettingen optreden. Je checkt daarom best de website van Buitenlandse Zaken voor de laatste info. 
 • Australië, Canada, Japan en 11 andere landen buiten de Europese Unie en de Schengenzone zijn weer welkom in de lidstaten van de EU. Dat betekent echter niet automatisch dat jij ook naar deze landen mag reizen. Je vindt hier een totaaloverzicht van de landen waarvoor een akkoord is gevonden.

Lees voort onder de foto

AFP or licensors

Daguitstappen

 • De pretparken en binnenspeeltuinen in ons land zijn open. Je moet altijd vooraf reserveren, online of telefonisch, ook als je een abonnement hebt. Per tijdslot worden maar een beperkt aantal mensen toegelaten. Op sommige plaatsen of attracties is een mondmasker verplicht vanaf 12 jaar.
 • Ook de buitenspeeltuinen in ons land zijn geopend. Kinderen tot en met 12 jaar kunnen er samen spelen, volwassenen moeten 1,5 m afstand houden van elkaar.
 • Een uitstap naar de dierentuin, een kinderboerderij of indoorpark zoals een dolfinarium is toegelaten. Je moet vooraf een ticket reserveren en zal er een uitgestippelde route moeten volgen.
 • In de vijvers en meren van recreatiedomeinen en in de zee mag je enkel zwemmen als er redders aanwezig zijn.

Cultuur

 • Culturele groepsactiviteiten, zoals lessen en repetities, zijn toegelaten onder begeleiding van een gids of animator en met maximum 50 personen. Ook orkesten en koren mogen weer repeteren.
 • Je mag een bezoek brengen aan een museum of historisch gebouw. Net zoals bij de dierentuin moet je op voorhand tickets reserveren en een uitgestippelde route volgen. 
 • In een theater- of bioscoopzaal zijn maximum 200 bezoekers toegelaten als er voldoende afstand kan worden gehouden. Je koopt dus best op voorhand je tickets. Mondmaskers zijn niet verplicht, maar worden sterk aangeraden. Een concert kan zittend bijgewoond worden.

Lees voort onder de foto

Caspar Huurdeman

Sport en ontspanning

 • De meeste sportactiviteiten zijn ondertussen hervat. Sportlessen en trainingen kunnen in groepen van maximaal 50, met een begeleider, en zonder contact (behalve bij kinderen tot en met 12 jaar). Ook sportzalen en fitnessruimtes zijn open.
 • Sportevenementen zijn binnen met 200 en buiten met 400 toeschouwers toegelaten.
 • De zwembaden zijn open. Je checkt best op voorhand of je moet reserveren. Het coronavirus kan zich niet verspreiden in chloorwater, maar de douches en kleedhokjes moeten wel regelmatig ontsmet worden.
 • Je kan weer naar een wellnesscentrum. Ook hier gelden strikte hygiënemaatregelen. Het dragen van een mondmasker is verplicht bij massages. Zowel de klant als het personeel moet er één dragen. Stoombaden, jacuzzi’s en hammams blijven gesloten, tenzij voor privégebruik.
 • In casino’s en speelhallen moeten de automaten minstens 1,5 meter uit elkaar staan of van plexiglazen schermen voorzien worden. Jetons, munten en kaarten moeten veelvuldig worden ontsmet.

Evenementen, erediensten, begrafenissen en huwelijken

 • Voor privérecepties en –feesten gelden andere regels dan voor recepties of evenementen die toegankelijk zijn voor het publiek. Een privéfeest is beperkt tot maximum 50 personen. Gasten hoeven niet aan tafel te blijven zitten en mogen aanschuiven aan een buffet. Het is niet de bedoeling dat je gaat dansen. 
 • Op kleine evenementen en recepties die toegankelijk zijn voor publiek mogen 200 mensen aanwezig zijn. Hierbij moeten de organisatoren werken met de zogenoemde “evenementenmatrix”, waarbij de veiligheidsvoorwaarden worden afgetoetst. Als het evenement buiten plaatsvindt, liggen de maxima op 400 personen.
 • Op een huwelijksplechtigheid mogen maximaal 200 genodigden aanwezig zijn. Hetzelfde geldt voor een begrafenis of crematie. Na beide ceremonies mag je met maximum 50 mensen in een zaal samenkomen om wat te eten of drinken.
 • Religieuze erediensten zijn toegelaten met een maximum van 200 personen als er voldoende afstand kan worden gehouden. Als je een kerk of moskee binnenkomt, moet je je handen ontsmetten.
 • Wie een betoging of manifestatie wil organiseren, mag niet door de stad trekken, maar moet op één plaats blijven waar er voldoende afstand kan worden gehouden tussen de deelnemers. Er mogen maximum 400 deelnemers aanwezig zijn.

Lees voort onder de foto

Horeca

 • We kunnen genieten van een drankje of maaltijd op café en restaurant als we de strikte regels volgen. Zo mag je met maximaal 15 mensen samen aan tafel zitten en moet je aan je eigen tafel. Er is geen bediening aan de bar toegestaan, met uitzondering van eenmanszaken als een afstand van 1,5 meter kan worden gerespecteerd. Cafés en restaurants moeten er ook voor zorgen dat de tafels op 1,5 meter afstand van elkaar staan. Het personeel moet een mondmasker dragen en de deuren moeten ten laatste om 1 uur ’s nachts sluiten.

Werk

 • Telewerken is niet meer de norm, maar het wordt wel nog steeds sterk aanbevolen. Als je op het werk geen 1,5 meter afstand kan houden, moet je een mondmasker dragen.

Winkels en diensten

 • Om de veiligheid in winkels te garanderen, wordt er maximaal 1 klant per 10 vierkante meter toegelaten en is het aangeraden om een mondmasker te dragen. Je mag gaan shoppen met mensen uit je bubbel, zonder tijdslimiet.
 • Je kan ook naar de plaatselijke markt, rommelmarkt of kermis. Er zijn geen beperkingen meer wat het aantal kramen betreft. Alle andere veiligheidsvoorwaarden blijven wel van toepassing. Zo moet er nog altijd een circulatieplan zijn en moeten de markt- en kermiskramers een mondmasker dragen. Je mag ter plaatse wat eten of drinken.
 • De contactberoepen zoals kappers en schoonheidsspecialisten zijn al even opnieuw aan het werk. Het kan enkel op afspraak, en mondmaskers zijn verplicht voor kappers en klanten vanaf 12 jaar.
 • Huisartsen, kinesisten of tandartsen mogen patiënten ontvangen. En ook de ziekenhuizen laten opnieuw niet-dringende raadplegingen toe. 

Lees voort onder de foto

Copyright 2020, Adrian Seliga, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Zomerkampen en jeugdactiviteiten

 • Zomerkampen en jeugdactiviteiten gaan onder strikte voorwaarden door. Zo moeten de groepen op kamp beperkt blijven tot maximaal 50 leden. Buitenlandse jeugdkampen kunnen enkel doorgaan als ze niet verder dan 150 km van de Belgische grens plaatsvinden, zodat ouders hun kinderen snel kunnen ophalen als dat nodig is.

Verplaatsingen

 • Om je te verplaatsen naar het werk, een uitstap of een sportieve activiteit mag je zowel de auto als het openbaar vervoer gebruiken. Op het openbaar vervoer is iedereen vanaf 12 jaar verplicht om een mondmasker te dragen. Als je een taxi neemt of carpoolt moet je zorgen dat er 1,5 meter afstand is tussen elke persoon.