AFP or licensors

Twee districten in Duitsland met veel coronabesmettingen gaan opnieuw in lockdown

In Duitsland wordt voor het eerst sinds het versoepelen van de coronamaatregelen een lokale lockdown ingevoerd. De Landkreis Gütersloh, een district met zo'n 360.000 inwoners in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, gaat op slot tot 30 juni. Het gaat om het gebied waar de vleesfabriek Tönnies ligt, die een besmettingshaard is gebleken. In totaal zijn daar nu ruim 1.500 besmettingen geregistreerd. Ook de Landkreis Warendorf, het district van 200.000 inwoners dat grenst aan Kreis Gütersloh, gaat in lockdown. 

De lockdown in de Landkreis Gütersloh werd vanmorgen ingevoerd. Deze namiddag volgde de naburige Landkreis Warendorf. In beide districten wordt mensen gevraagd om tot 30 juni enkel contact te hebben met mensen van het eigen huishouden en één persoon buiten het huishouden. 

Bioscopen, cafés en fitnesszalen gaan dicht, maar op restaurant gaan mag nog wel, zij het alleen met leden van hetzelfde huishouden. Scholen en kinderdagverblijven waren al dicht in Gütersloh. In Warendorf zal dat vanaf donderdag het geval zijn.

De wijken rond de vleesfabriek Tönnies, waar veel werknemers -vaak buitenlandse arbeiders- wonen, waren eerder al in quarantaine gezet. De politie wordt daar ingezet om te controleren of de quarantaine wordt nageleefd.

Preventieve maatregel

De lokale lockdown in Gütersloh en Warendorf wordt gezien als een preventieve maatregel, bedoeld om te voorkomen dat het coronavirus zich ook buiten de groep werknemers en hun families zou verspreiden. Op dit moment is sprake van 1.500 besmettingen in het gebied, maar slechts een 25-tal zijn niet gelinkt aan het vleesverwerkende bedrijf. 

Onze reporter Marijn Trio is in Duitsland. Bekijk hieronder zijn analyse in "Het Journaal" (lees door onder de video):

Videospeler inladen...

Ook in een ander slachthuis, in Wildeshausen in de deelstaat Nedersaksen, hebben 32 werknemers positief getest op het coronavirus. De meer dan 1.000 werknemers van het bedrijf worden nu getest.

Lothar Wieler, het hoofd van het Robert Koch Institut dat de coronacijfers in Duitsland opvolgt, zegt dat nader moet worden onderzocht waarom juist slachthuizen en vleesbedrijven besmettingshaarden blijken te zijn. Dat is niet alleen in Duitsland het geval, maar ook elders, bijvoorbeeld in de VS.

De krappe woonomstandigheden van de buitenlandse arbeiders die in de vleesindustrie werken, dragen zeker bij aan een snelle verspreiding van het virus, zegt Wieler. Maar ook de lage temperaturen waarin gewerkt wordt, zouden ideaal zijn voor het virus om lang te overleven.

R-waarde blijft hoog in Duitsland

Het Robert Koch Institut maakte ook bekend dat de zogenoemde R-waarde of reproductiewaarde van het coronavirus voorlopig hoog blijft in Duitsland. Het ligt op 2,76, iets lager dan de 2,88 van zondag. Dat betekent dat één persoon gemiddeld 2,76 anderen besmet. 

We zijn optimistisch dat we tweede golf kunnen voorkomen

AFP or licensors

Die R-waarde zegt iets over de snelheid waarmee het coronavirus zich verspreidt. Als er niet wordt ingegrepen, verspreidt het virus zich met een R-waarde van 3. Elke persoon draagt het virus over naar 3 andere personen en zo gaat het rond. Maar het wordt al gevaarlijk als de R-waarde stijgt boven de 1.

De hoge R-waarde komt door de plaatselijke opflakkeringen, zoals die bij de vleesfabriek in Noordrijn-Westfalen, die de overheid nu met een lokale lockdown hoopt te kunnen indammen. "Een tweede golf is mogelijk in Duitsland, maar we zijn optimistisch dat die kan worden voorkomen", zegt  Lothar Wieler van het Robert Koch-Instituut. 

Meest gelezen