Videospeler inladen...

Eerste beelden van wolvenwelpjes: "Vier kleine boefjes", jagers: "Algemeen jachtverbod niet meer nodig"

Voor het eerst zijn beelden opgedoken van de welpjes van het wolvenkoppel Noëlla en August. Er zijn vier jongen geboren, meldt het Agentschap Natuur en Bos op Twitter. "Een historisch moment voor het natuurbeleid in Vlaanderen: voor het eerst zorgt de wolf voor nakomelingen in ons land. Hartverwarmend", reageert Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). De jachtvereniging Hubertus Vlaanderen hoopt dat het jachtverbod nu snel opgeheven wordt.

De welpen van het wolvenkoppel Noëlla en August, dat zich al lange tijd in de provincie Limburg ophoudt, zijn voor het eerst gefilmd. Het zijn er vier, ze zijn dit voorjaar geboren. De beelden zijn gemaakt met wildcamera's in de omgeving van de nestlocatie, zegt het Agentschap Natuur en Bos.

Eind april raakte bekend dat Noëlla en August welpjes verwachtten. Op 10 mei werd bevestigd dat de jongen geboren waren, nadat boswachters Noëlla zonder bolle buik gespot hadden.

Volgens Natuur en Bos maakt het jonge gezin het goed en verlaten de wolfjes stilaan het nest voor kleine afstanden. "Dit vraagt veel energie, vooral voor de ouders die nu er alles aan doen om hun kroost van het nodige voedsel te voorzien. Daarom is elke verstoring uit den boze", klinkt het in een persbericht.

Om de dieren te beschermen, worden geen details bekendgemaakt. Handhaving in het wolvengebied blijft volgens Natuur en Bos op het hoogste niveau, met controles door boswachters en natuurinspectie.

(tekst gaat voort onder de tweet)

"De Bosland Daltons"

"Het is hartverwarmend om de beelden te zien, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). "Ik hoop dat ze ongestoord mogen opgroeien. Op haar eigen Twitter-account noemt Demir de welpjes "vier kleine boefjes", de "Bosland Daltons", naar het gebied waar de dieren verblijven (Bosland is een uitgestrekte natuurkern in het noorden van de provincie Limburg, bestaande uit een twaalftal deelgebieden, red).

Het is de eerste keer in 150 jaar dat wolven zich voortplanten in ons land. Met de vier welpjes erbij zijn er dit jaar nu al een vijftiental wolven gespot in ons land. Bekijk de Twitterbeelden van het Agentschap Natuur en Bos hieronder:

Videospeler inladen...

"Algemeen jachtverbod is dus niet meer nodig", zegt de Hubertus Vereniging

De jagersvereniging Hubertus Vlaanderen hoopt dat minister Demir het jachtverbod nu weer opheft. Het jachtverbod werd tot einde juni ingesteld voor alle militaire domeinen in Limburg om het wolvenkoppel August en Noëlla rust te gunnen. "De welpen zijn er nu, dus de situatie is veranderd, dat betekent dat men andere maatregelen zal moeten nemen", zegt Maarten Goethals van de Hubertus Vereniging.

"De welpen zitten niet overal in het militair domein. Waar de wolvenroedel niet zit, daar zouden we graag opnieuw willen jagen. 

"De populatie van everzwijnen kan in een half jaar tijd verdubbelen. Everzwijnen zorgen voor veel overlast, een manier om die problemen op te lossen is de jacht, en daar willen de jagers hun verantwoordelijkheid nemen", besluit Goethals. 

Everzwijnen richten onder meer schade aan in tuinen, maar zijn ook een gevaar voor het verkeer.

Meest gelezen