Geen Bob-affiches langs de snelwegen deze zomer, VSV: “Spijtig, want die campagnes helpen echt”

Er komen geen Bob-affiches langs onze snelwegen deze zomer. Omdat tijdens de lockdown nog niet geweten was of de horeca deze zomer wel open zou mogen gaan, werd de campagne niet ingepland. Maar er komen wel alcoholcontroles, verzekeren verkeersinstituut VIAS en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde.

Voor het eerst in 10 jaar zullen er deze zomer langs onze snelwegen geen Bob-affiches hangen. Dat meldt Het Laatste Nieuws en bevestigt Stef Willems van verkeersinstituut VIAS.  

De affichecampagnes op de borden langs de snelwegen, moeten maanden op voorhand worden ingepland, omdat er doorheen het jaar verschillende campagnes lopen.

Tijdens de lockdownperiode hakte verkeersinstituut VIAS de knoop door om uitzonderlijk geen Bob-campagne te voeren deze zomer. “Het was toen duidelijk dat alle grote evenementen, zoals festivals en het EK voetbal niet door zouden gaan. Tegelijk was het nog niet duidelijk of de horeca wel open zou kunnen gaan.”

Dat er geen campagne is, wil niet zeggen dat er geen alcoholcontroles zijn.

Stef Willems (VIAS)

In die wetenschap besliste VIAS om af te zien van een zomer-Bob-campagne langs de snelwegen. Er komt alleen een online campagne.  “Maar dat er geen campagne is, wil voor alle duidelijkheid niet zeggen dat er geen alcoholcontroles zijn”, waarschuwt Stef Willems.  

“De lokale en federale politie gaan wel degelijk - zoals de voorbije jaren - intensief controleren op alcohol achter het stuur. En zeker met het mooie weer voor de deur, willen we de mensen toch waarschuwen dat iedereen zijn gezond verstand moet gebruiken en op voorhand moet regelen hoe je veilig thuis geraakt als je zou drinken.

We weten dat die Bob-campagnes echt wel helpen om het rijden onder invloed terug te dringen.
Werner De Dobbeleer (VSV)

Dat de politie zal controleren, wordt ook bevestigd bij de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). Bij die organisatie betreurt men wel dat er geen grote Bob-campagne komt.

“Een spijtige zaak,” zegt VSV-woordvoerder Werner De Dobbeleer, “want we weten dat die Bob-campagnes echt wel helpen om het rijden onder invloed terug te dringen”. De Dobbeleer kan wel begrip opbrengen voor de uitzonderlijke situatie, maar hij hoopt dat het bij één keer blijft, dat er geen zomer-Bob-campagne komt.

De Dobbeleer wijst erop dat rijden onder invloed nog altijd een groot probleem is in België. Dat blijkt ook ook de recente cijfers van VIAS: bij bijna 11 procent van de ongevallen met gewonden bleek minstens één bestuurder te veel te hebben gedronken.

Meest gelezen