Grootste markt van het land (Sint-Niklaas) krijgt vorm: van stenen vlakte naar veel meer groen

Sint-Niklaas heeft het bouwteam gekozen dat de grote markt mag herinrichten. De grootste markt van het land is nu nog een stenen vlakte, in de toekomst moet het een groene ontmoetingsplek worden met water. Bloemenkunstenaar en ereburger Daniël Ost mag het groen verzorgen. Er blijft ook voldoende ruimte beschikbaar voor evenementen.

Ruim een jaar geleden startte de hele procedure om de markt aan te pakken en nu is het ontwerpbureau gekozen dat dat gaat doen. 

Wel team, nog geen plan

Het stadsbestuur van Sint-Niklaas heeft het ontwerpteam gekozen dat de grote markt mag heraanleggen. De groep “TV Artgineering, LAMA Landscape Architects, Sweco Belgium (ALS_O)” mag dat doen en de Sint-Niklase bloemenkunstenaar Ost mag het groen verzorgen op de nieuwe markt. De keuze voor het ontwerpteam is nog geen keuze voor een concreet ontwerp. “Hun concept heeft ons overtuigd dat de grootste markt ook een gezellige markt kan worden”, zegt burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA). Het concept is nog niet tot in de puntjes uitgewerkt. Daarvoor willen de ontwerpers nog verder overleggen met de stad en haar inwoners.

“De ambitie is om de markt een nieuw aanzicht te geven”, legt Dehandschutter uit, “De heraanleg dateert van 2005, toen is de ondergrondse parking erbij gekomen wat een groot voordeel is. Er komen ook steeds meer evenementen en daar hebben wij de plaats voor. Maar als er geen evenementen zijn, is het een desolate stenen vlakte die niet uitnodigt, dat willen we veranderen.”

Meer groen

De markt zal omringd worden door bomen, in het midden komt een grasplein en er zullen ook waterpartijen zijn. “Het wordt een soort stadstuin, oorspronkelijk was de markt ook een grasvlakte. Daar kunnen mensen dan picknicken, kinderen kunnen spelen. Nu kan dat niet want bij mooi weer is de markt veel te warm en is het niet aangenaam om erop te zitten.” 

Een vrees voor vele inwoners was dat de ruimte voor evenementen dan zou verdwijnen, maar dat is niet zo zegt Dehandschutter. “De evenementen zullen zeker blijven, de Vredefeesten, de Sint in de Piste en ook de donderdagse markt.”

Mobiliteit van de toekomst

Ook de Vlaamse bouwmeester Leo Van Broeck is tevreden over de vooruitzichten. “Het moet anders dan enkele bomen en massa’s beton en klinkers. We moeten denken aan meer kwaliteit, water moet de grond in kunnen, de markt moet verkoeling bieden en moet divers zijn.”

De markt is aangepast aan de mobiliteit van vandaag, maar ook aan de noden van de toekomst. “Het zou dom zijn als we alles binnen 10 jaar nog eens moeten verbouwen. De markt voldoet nu aan de parkeerbehoefte door de ondergrondse parking”, legt Van Broeck uit. “De markt is ook klaar als alles verschuift naar deelwagens, meer fietsers en voetgangers en meer openbaar vervoer. Als er minder parkeerplekken nodig zijn, kan er nog een café komen ondergronds. Ook kan de fietsparking uitgebreid worden.”

kasto80

Meest gelezen