Lisa Bilterijst Photography

Handbel gestolen van belleman in Geraardsbergen: "De dief mag hem altijd komen terugbrengen"

De handbel van de belleman van Geraardsbergen is zondagnacht gestolen. Die was stevig verankerd aan de voordeur van de man, maar een dief heeft de bel met bevestigingsmateriaal volledig meegenomen. "De dief moet er goed op voorbereid geweest zijn, alle vijzen en de belhouder zijn verdwenen", vertelt belleman Pieter Pools.

"De bel die gestolen is is niet dé handbel die ik gebruik als ik zaken moet omroepen. Het is een soort visitekaartje dat aantoont dat ik een belleman ben", legt belleman van Geraardsbergen Pieter Pools uit. "Ik heb de gestolen bel ooit op de kop kunnen tikken op een brocantemarkt. Ik heb ze dan stevig verankerd aan mijn voordeur. Bezoekers gebruikten dus geen gewone deurbel, maar die antieke handbel. Ze klinken met de klepel en dan kom ik de deur opendoen."

De dief heeft moeite gedaan. De bel was met vijzen en al gestolen

Belleman Pieter Pools van Geraardsbergen

Dat een dief het gemunt heeft op de handbel van de belleman is niet de eerste keer.  De originele handbel van de vorige belleman van Geraardsbergen, Pietje Stek, werd ook gestolen. Een groot mysterie: "Tot nu toe weet niemand waar die bel is. Ik ben daar nog steeds naar op zoek." Maar ter vervanging van dé originele handbel van Geraardsbergen heeft Pieter ondertussen een exemplaar gevonden dat hij gebruikt in binnen -en buitenland: "Ik heb in het Gentse een handbel gevonden met een prachtige klank."

Ik heb gelukkig nog handbellen. Ik kan nog een tijdje mijn klepel laten bellen
Belleman Pieter Pools van Geraardsbergen

Een belleman is iemand die mededelingen in het openbaar luid omroept. Pieter kan die functie nog steeds doen nu de handbel gestolen is: "Ik heb een grote verzameling van handbellen, ik heb er genoeg. Mensen helpen mij daar ook bij. Als iemand een handbel staan heeft dan contacteren ze mij. Vorige week ben ik er nog een gaan afhalen in Nazareth."

Oproep aan dief

Hij heeft er het raden naar wie zo'n handbel zou stelen, Pieter hoopt dat het een grap is: "Ik hoop dat die bel gewoon morgen weer aan mijn deur staat. Ik heb een oproep op mijn facebookpagina gezet en erbij geschreven dat bij het terugbrengen van de bel geheimhouding verzekerd is", lacht Pieter. 

Meest gelezen