Archieffoto

Warmteactieplan van kracht, woonzorgcentra bereiden zich voor op hitte: "Desnoods zetten we mobiele airco's in"

Het Agentschap Zorg en Gezondheid kondigt vanaf vandaag het warmteactieplan af, met de warme dagen in het vooruitzicht. Ook de woonzorgcentra bereiden zich voor op de hitte. Oudere mensen kunnen moeilijker tegen de warmte, dus rollen woonzorgcentra hun hitteplan uit. "We proberen vooral om de warmte zo lang mogelijk buiten te houden", klinkt het bij De Stichel in Vilvoorde.

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid roept iedereen op om voldoende maatregelen te nemen tegen de hitte, zoals voldoende water drinken. Het Agentschap vraagt ook om goed op elkaar te letten en dan zeker op kinderen, ouderen en zieken, die extra kwetsbaar zijn in de hitte.

Het verzorgend personeel van woonzorgcentrum De Stichel in Vilvoorde heeft gisteren overlegd over de maatregelen die ze zullen nemen om de bewoners het zo aangenaam mogelijk te maken tijdens de mogelijke hittegolf. Het KMI spreekt van een hittegolf als er in Ukkel gedurende minstens vijf opeenvolgende dagen temperaturen van ten minste 25 graden worden gemeten. Bovendien moeten de temperaturen in die periode minstens drie dagen op rij ook 30 graden bedragen.

"Onze kamers hebben zonnewering en gordijnen, dus die moeten ten laatste om 10 uur in de voormiddag dicht zijn. Ook de ramen houden we gesloten, behalve 's nachts want dan koelt het vaak weer af", vertelt Karolien Wijns van De Stichel. Het personeel zal ook elke dag de temperatuur van de bewoners meten en voor voldoende verfrissing zorgen. "We delen extra drankjes uit, vooral de drankjes met anijssiroop vallen goed in de smaak." Als het echt te warm wordt, krijgen de bewoners ook een waterijsje of een stuk watermeloen als dessert.

Drie hittegolven achter elkaar

Vorige zomer kregen we in totaal drie hittegolven na elkaar te verwerken. Het woonzorgcentrum hoopt dat het dit jaar niet zover komt. "Je kan een tijdje proberen om de warmte buiten te houden, maar als het wordt zoals vorig jaar dan komt er een moment waarop dat niet meer lukt. Na een paar dagen zit de warmte echt binnen en dan is het wel lastig om alles voldoende af te koelen. Vorig jaar hebben we zelfs extra mobiele airco's moeten installeren, daarmee is het dan uiteindelijk wel gelukt. We zijn er in ieder geval klaar voor", aldus Wijns. 

Meest gelezen