Ideaal zwemweer maar verboden om in kanaal te duiken

De Vlaamse Waterweg wil nog eens waarschuwen dat in het Albertkanaal zwemmen gevaarlijk is. Het mooie weer nodigt uit tot een frisse plons, maar in het kanaal zwemmen is overal verboden en mag dus absoluut niet. "Een schip ziet een zwemmer niet of nauwelijks en je kan je verwonden aan dingen die op de bodem liggen", zegt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg.

Wie toch in het kanaal gaat zwemmen, kan de schepen misschien wel zien aankomen, maar omgekeerd is dat vaak niet het geval. "Een schip ziet een zwemmer niet of nauwelijks", waarschuwt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg. "Ze reageren ook trager dan auto's en kunnen dus niet zo snel uitwijken. Daarnaast vaart een schip ook sneller dan de meeste mensen denken en er is een zuigkracht die je naar het schip toe kan trekken." Ook de oevers van de kanalen zijn niet gemaakt om zwemmers terug uit het water te laten komen. "Onder het water kunnen er ook onzichtbare betonnen constructies zijn en op de bodem kunnen er dingen liggen waaraan je je kan verwonden", voegt Stinissen er nog aan toe.

Temperatuurverschil

Bovendien is er ook een groot temperatuurverschil tussen de bovenste en de onderste lagen, en zo kan je verkrampte spieren krijgen. Er gebeuren nog jaarlijks ongelukken bij mensen die in het kanaal gaan zwemmen. 

Meest gelezen