Liveblog - Morgen komt Veiligheidsraad opnieuw samen, "Maar wellicht geen verplicht mondmasker in winkels"

Tussen het afnemen van een coronatest en het resultaat zit soms nog een tijdspanne van 4 dagen. "Dat is niet goed", zegt epidemioloog Pierre Van Damme. "Dat moet beter, want het is cruciaal voor de contactopsporing", klinkt het. Morgen komt ook de Nationale Veiligheidsraad opnieuw bijeen. Het dragen van de mondmaskers zal een van de agendapunten zijn. Zal er een verplichting komen in de winkels, zoals sommige virologen voorstellen? Volg hier de belangrijkste updates.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de dalende trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Soms nog 4 dagen tussen test en resultaat: "Dit is niet goed"

De manuele contactopsporing, waarbij de contacten van besmette personen worden opgespoord, verloopt al beter dan in het begin. Maar de cijfers zijn nog niet denderend: 54 procent van de patiënten wordt bereikt, en 61 procent daarvan geeft contacten door. “Die cijfers stijgen langzaamaan. Het evolueert duidelijk in de goeie richting”, zegt Karine Moykens, voorzitter Interfederaal Comité Testing & Tracing.

Toch moet het allemaal nog een stuk beter, stelt epidemioloog Pierre Van Damme. “En nu is het een ideale periode om het systeem te verbeteren, want het aantal nieuwe besmettingen is relatief laag.” Een van de grote problemen is blijkbaar nog steeds de tijd tussen de afname van een coronatest en het resultaat. In sommige gevallen zit daar nog steeds liefst vier dagen tussen. “Dat is niet goed”, aldus Van Damme. “We moeten dat optimaliseren naar 24 à 48 uur”.

Dat zegt ook Moykens. “Er zijn wel degelijk voldoende testen beschikbaar. Maar er gaat nog iets fout in heel het parcours tussen het afhalen en het resultaat. We zijn daar volop aan het proberen om het proces van het transport aan te pakken. Dat is cruciaal. Uit onderzoek blijkt dat 88 procent van de Vlamingen bereid is om gegevens door te geven aan de contactopspoorders. Maar dat is vooral wanneer men weet dat men effectief besmet is, niet wanneer de boodschap is dat men “misschien” besmet is.”

Moykens voegde er nog aan toe dat er tegen september een app zou moeten zijn voor de smartphone, om de manuele contactopsporing aan te vullen. Dat zal belangrijk zijn wanneer er in het najaar grotere evenementen opnieuw toegelaten zouden zijn en er dus meer sociale bubbels met elkaar in aanraking zouden komen.

Bekijk het interview met Karine Moykens en Pierre Van Damme in "Terzake": 

Videospeler inladen...

Wetstraatjournalist Bart Verhulst: "Wellicht geen maskerverplichting in de winkels"

Morgen komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw bijeen om de coronamaatregelen te bespreken. Onder meer de kwestie van de mondmaskers zal aan bod komen, met name of het dragen ervan moet verplicht worden in de winkels, zoals sommige virologen willen.

Maar dat voorstel zal het wellicht niet halen, verneemt Wetstraatjournalist Bart Verhulst. “De politiek twijfelt om drie redenen. De winkels zijn al open sinds 8 mei en we hebben geen grote stijging gezien in de cijfers. Verplichten betekent ook controleren en bestraffen indien nodig. Wie gaat dat doen? En ten derde hoor je bij de politici dat ze toch een beetje consequent willen blijven. Als ze de winkels hebben laten opengaan zonder die verplichting en nu bijna twee maanden later zou er wel een verplichting komen... Heel consequent is dat niet. Maar wat het wordt, weten we morgen.”

Ook de start van het nieuwe schooljaar in september zal al besproken worden. “Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft daarover vandaag overleg gepleegd met de onderwijswereld en morgen is er verder overleg”, weet VRT-journalist Bart Verhulst. “Het plan is dat op 1 september alle klassen opnieuw moeten kunnen opengaan. Maar er zal gewerkt worden met een kleurencode van rood, oranje, geel tot groen. Die code moet weergeven waar we zitten in de verspreiding van het virus. Aan de hand daarvan zouden ouders, kinderen, leerkrachten en directies dan kunnen weten wat kan en wat niet kan. Maar voor het lager onderwijs zou het sowieso de bedoeling zijn om alle leerlingen naar de klas te kunnen laten gaan. Dus geen afstandsonderwijs meer in het lager.”

Bekijk de voorbeschouwing van VRT-Wetstraatjournalist Bart Verhulst in "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

300.000 ton extra afval in de Middellandse Zee door de coronacrisis

Franse milieuverenigingen slaan alarm over de extra vervuiling in de Middellandse Zee door de coronacrisis. Mondmaskers, plastic handschoenen en handgel belanden als vuilnis eerst op straat en komen daarna, via riolen en rivieren, vaak in zee terecht. Volgens schattingen gaat het om zo'n 300.000 ton extra afval. Onze ploeg in Frankrijk ging langs bij vrijwilligers die wekelijks heel wat afval opvissen.

Bekijk hieronder de reportage van onze ploeg in Frankrijk:

Videospeler inladen...

Bulgaarse premier, zonder mondmasker in kerk, krijgt boete

De Bulgaarse premier Boyko Borissov zal een boete krijgen omdat hij zonder mondmasker aanwezig was in een kerk. Dat heeft de Bulgaarse minister van Volksgezondheid bekendgemaakt. Volgens de coronamaatregelen in Bulgarije is gezichtsbescherming noodzakelijk in een kerk.

"De eerste minister, zijn team en de aanwezige journalisten zullen een bekeuring krijgen wegens het niet respecteren van de maatregelen tegen de epidemie en meer bepaald voor overtreding van de wet" op het verplicht dragen van een mondmasker in gesloten publieke ruimtes, aldus de minister van Volksgezondheid.

De 61-jarige Borissov bezocht vandaag het klooster van Rila, voor een renovatieproject van de weg naar de bekende religieuze site. Vanwege een toenemend aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus is het dragen van een mondmasker sinds vandaag opnieuw verplicht in Bulgarije, nadat die maatregel op 10 juni was opgeheven.

Bulgarije, dat al op 8 maart in lockdown ging, is één van de minst getroffen Europese landen. Eind mei verdwenen vele beperkende maatregelen, waarna de situatie verslechterde. Onlangs zijn er dagelijks meer dan 100 nieuwe besmettingen, tegenover 20 tot 40 tijdens de lockdown. Sinds de uitbraak van de epidemie stierven er in Bulgarije 207 mensen aan COVID-19, er werden tot dusver 3.984 besmettingen geteld.

Leven de vrouwen en mannen in de straten van Gent de coronaregels nog strikt na?

Leven mensen de coronaregels nog strikt na nu we mogelijk op een hittegolf afstevenen en de lockdown steeds meer wordt afgezwakt? Onze ploeg van "Terzake" trok naar Gent om het daar vrouwen en mannen op straat te vragen. Professor motivatiepsychologie Maarten Vansteenkiste van de UGent geeft tegelijk zijn professionele mening:

Videospeler inladen...

"De familie Claus" herstart als eerste filmopnames sinds coronacrisis, acteurs vormen samen een bubbel

Buiten gaan de temperaturen richting 30 graden, maar in de filmstudio van "De familie Claus" zijn momenteel de opnames bezig van de allereerste Vlaamse kerstfilm. De eerste draaidagen stonden eigenlijk al half maart op de agenda, maar de coronacrisis besliste daar anders over:

Videospeler inladen...

Koning Filip en koningin Mathilde bezoeken Tropisch Instituut dat meezoekt naar coronavaccin

In de race naar een vaccin tegen het coronavirus en een geneesmiddel tegen COVID-19 speelt ook het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen een cruciale rol. Tientallen jaren ervaring in de bestrijding van infectieziekten, hebben ze daar op de teller. En dan vooral in moeilijke omstandigheden, zoals in ontwikkelingslanden in Afrika. het Instutuut kreeg vandaag hoog bezoek: koning Filip en koningin Mathilde. Onze ploeg maakte deze reportage:

Videospeler inladen...

Barcelona gooit de deuren weer open voor toeristen: "We maken geen grote winst"

Barcelona zonder buitenlandse toeristen.: op zo'n moment zie je pas écht hoe de stad van het toerisme afhangt.  Half maart gingen hotels en restaurants voor maanden dicht. Tienduizenden mensen verloren zo hun inkomen. De toerismesector en al wie ervan afhangt zijn bijzonder zwaar getroffen. Nu de Spaanse grenzen weer open zijn, hopen de Barcelonezen nog iets van het zomerseizoen te maken. Onze ploeg maakte hierover deze reportage:

Videospeler inladen...

Wat mag u wel en niet doen tijdens de hitte die eraan komt?

We zouden wel eens te maken kunnen krijgen met de eerste hittegolf van het jaar. Waar kunt u deze week al de nodige verkoeling vinden en waar zal u nog op moeten wachten? Onze ploeg trok naar het Zilvermeer in Mol, waar er momenteel al volop gezwommen wordt:

Videospeler inladen...

Tenniscommentator Dirk Gerlo overschouwt de coronabesmetting van Novak Djokovic

Na enkele spelers betaalt nu ook organisator Novak Djokovic een hoge prijs voor de "losse zeden" tijdens en rond zijn Adria Tour. Djokovic heeft zelf het coronavirus opgelopen, een nieuwe knauw voor zijn imago, zo vindt tenniscommentator Dirk Gerlo.

Lees meer in dit artikel:

Italië meldt laagste aantal nieuwe gevallen sinds start van epidemie

Italië heeft vandaag "slechts" 122 nieuwe gevallen van het nieuwe coronavirus gemeld, wat het laagste aantal is sinds de begindagen van de epidemie eind februari. Het eerste officiële geval van coronavirus in Italië werd gemeld op 20 februari. Op 26 februari ging het om 76 nieuwe besmettingen en de volgende dag om 252 nieuwe infecties. Tegen eind maart was het aantal nieuwe besmettingen per dag dramatisch toegenomen.

Vandaag bedroeg het totale aantal besmettingen 238.833, en zijn er met 18 nieuwe sterfgevallen al 34.675 coronadoden gevallen. Achttien doden is het laagste dagtotaal sinds 2 maart. Ook was het aantal actieve gevallen vandaag in vergelijking met maandag met meer dan 1.000 afgenomen naar 19.573. Italië werd erg hard getroffen door de pandemie, en ging begin maart in lockdown. Begin mei startte de versoepeling ervan.

Feest met bijna 40 mensen in bos in Sint-Pieters-Leeuw stilgelegd

De politiezone Zennevallei heeft afgelopen weekend een feestje met bijna veertig deelnemers stilgelegd. Het feestje, dat plaatsvond in een bos, werd toevallig ontdekt. Alle aanwezigen kregen een proces-verbaal omdat ze de regels rond samenscholing niet respecteerden.

Lees meer in dit artikel:

President Bolsonaro van Brazilië moet van de rechter een mondmasker dragen

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro moet in openbare gebouwen in de hoofdstad Brasília, net als in winkels en op het openbaar vervoer daar, een mondmasker dragen. Dat heeft een federale rechter verordend. Wie zich niet aan de mondmaskerplicht houdt, krijgt een boete van 2.000 real (340 euro). Ook de Braziliaanse president zou zich niet aan de mondmaskerplicht mogen onttrekken.

Lees meer in dit artikel:

Naar het buitenland reizen in tijden van corona? Ontdek hier enkele tips

In verschillende Europese landen zijn de grenzen weer open en de zomervakantie blaast al in onze nek. Het moment voor velen om de coronacrisis even te vergeten en op reis te gaan. Maar wat als u toch ziek wordt in het buitenland? Wat als het virus opflakkert, daar waar u bent? Blijven of zo snel mogelijk terugkeren? En in welke landen moet u een mondmasker dragen? Enkele reistips.

Lees meer in dit artikel:

Microbioloog Herman Goossens vreest dat feestende jongeren tweede golf versnellen

“Ik maak mij zeer grote zorgen”, zegt microbioloog Herman Goossens (UAntwerpen) na de beelden van de feestvierders in Brussel, Diegem, Anderlecht en Hasselt. “Tot een tweetal weken geleden dacht ik wel dat er een tweede golf zou aankomen, maar ik zag die toen in de herfst, wanneer we terug meer binnenskamers gaan leven en er meer kans is op overdracht”, zegt hij. 

“Maar als ik nu zie wat er aan het gebeuren is met de fuiven in België en Frankrijk, als ik zie wat er in Duitsland aan het gebeuren is, dan denk ik dat een tweede golf er misschien nu al zit aan te komen, en dat we zelf bezig zijn met het maken van die tweede golf”, zegt Goossens. “En dat vind ik zeer bedroevend, en frustrerend.” 

Als we zo verdergaan, zijn we zelf bezig met het maken van een tweede golf 

Herman Goossens, microbioloog aan de Universiteit Antwerpen

De microbioloog wil ook dat wetenschappers er bij de Veiligheidsraad op hameren om mondmaskers te verplichten in winkels. “Ik zou het hard spelen en zeggen aan politici: als jullie meer versoepelingen willen, willen wij daar die maskers bij.” De professor zegt dat hij “ontgoocheld” zou zijn “mocht men een heleboel versoepelingen aankondigen zonder de mondmaskers te verplichten in winkels”. 

Steekproef van Test Aankoop: “Wegwerpmaskers uit supermarkt van betere kwaliteit dan chirurgische in apotheek” 

Wegwerpmaskers uit de supermarkt zijn van betere kwaliteit dan de chirurgische maskers uit de apotheek. Dat blijkt uit een steekproef van Test Aankoop. De consumentenorganisatie onderzocht hoe goed de mondmaskers filteren, en tegelijk of ze comfortabel zijn om door te ademen. 

De wegwerpmaskers uit de supermarkt moeten aan minder strenge normen beantwoorden, maar bleken in drie op de vier gevallen van chirurgische kwaliteit te zijn.

Maar van de vijf geteste chirurgische maskers bleek daar maar één te voldoen aan de normen. “Ik moet toch benadrukken dat voor sommige van die maskers de resultaten zeer bedroevend waren”, zegt Ralf Klinkers van Test Aankoop.

Test Aankoop dringt nu aan op strengere regels voor fabrikanten, meer controle en een grote sensibiliseringscampagne om mondmaskers correct te dragen. 

Vervolg van Adria Tour wordt geschrapt na positieve testen van Djokovic en co

De laatste twee haltes van de Adria Tour, de reeks liefdadigheidstoernooien in de Balkan opgezet door tenniskampioen Novak Djokovic, worden niet afgewerkt. Het nieuws is geen verrassing nadat dinsdag bekend werd dat Djokovic positief heeft getest op het nieuwe coronavirus. De Serviër is daarmee al de vierde speler die deelnam aan de Tour en besmet blijkt.

Er kwam heel wat kritiek op de organisatie omdat spelers en publiek zich niet hielden aan de gezondheidsvoorschriften. "Gezien de gebeurtenissen van de voorbije dagen, hebben we geoordeeld dat het belangrijkste op dit moment is dat de epidemiologische situatie zich stabiliseert, en dat iedereen kan herstellen", aldus toernooidirecteur Djordje Djokovic, broer van de tenniskampioen. 

 Novak Djokovic op 21 juni 2020 in Kroatië
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Tweede district in Duitsland gaat op slot: na Gütersloh nu ook Warendorf

Na de uitbraak van het coronavirus bij de werknemers van het slachthuis Tönnies, kondigde de minister-president van de deelstaat Noordrijn-Westfalen, Armin Laschet, vanmorgen een lockdown aan van het district Gütersloh. 

Maar nu gaat ook het district ten westen daarvan, de Landkreis Warendorf, op slot. Net zoals in de Gütersloh zijn er beperkingen op vlak van sociaal contact, sporten en ook heel wat culturele evenementen worden verbonden. Scholen gaan vanaf donderdag dicht.

Lees de laatste updates in dit artikel: 

“Homemade”: Netflix komt met reeks kortfilms over lockdown door bekende filmmakers

Streamingdienst Netflix heeft een reeks kortfilms aangekondigd, gemaakt door bekende filmmakers tijdens de lockdown. Voor de reeks “Homemade” gebruikten ze enkel materiaal dat ze thuis konden vinden. “No crew, no budget”, legt de trailer de opzet uit.

“De verhalen gaan van intieme videodagboeken over het dagelijks leven van de makers, tot korte fictie in verschillende genres”, schrijft Netflix in een persbericht. De betrokken filmmakers zijn onder andere Kristen Stewart, Paolo Sorrentino, Pablo Larraín en Ladj Ly. Bekijk hier de trailer. 

Meest gelezen