Stad Gent

Trampolines, meer groen en knipoog naar "Lam Gods": plein naast Sint-Baafskathedraal in Gent heraangelegd

In Gent is het vernieuwde Maaseikplein officieel geopend. Het plein, dat tussen de Sint-Baafskathedraal en het Geeraard de Duivelsteen ligt, is nu een groene zone in plaats van een grijze parking. Voor de fruitbomen en bloemen haalde de groendienst inspiratie bij "Het Lam Gods" en ook de houten schaapjes zijn een knipoog naar het bekende kunstwerk van de gebroeders Van Eyck.

Tot 2017 was het Maaseikplein in de Gentse binnenstad een geasfalteerde parking. Bij de invoer van het circulatieplan werd het plein autovrij en sindsdien onderging het een volledige transformatie. Het is voortaan een grasplein met fruitbomen, kleurrijke bloemen en mini-trampolines. "Het is een groene oase, een klein paradijsje in het centrum van de stad", lacht Maarten Kaptein, landschapsarchitect bij de Gentse Groendienst.

De moeilijkste opgave was de nieuwe elementen integreren zonder afbreuk te doen aan het historisch décor

Het was de bedoeling om een ontmoetingsplek te maken van het plein, gaat Kaptein verder. "Je kan hier lunchen aan de picknicktafels, een ijsje eten in het gras of naar de koffiebar gaan terwijl de kinderen even spelen op de trampolines. Het ontwerp was niet eenvoudig. De moeilijkste opgave was om die nieuwe en groene elementen zodanig te integreren dat we geen afbreuk doen aan het historisch décor van deze plek."

Lees verder onder de foto.

Knipoog naar "Lam gods"

De groendienst besloot een stuk van de geschiedenis mee te nemen in het ontwerp en liet zich inspireren door "Het lam gods", het bekende werk van de gebroeders van Eyck dat wat verderop in de Sint-Baafskathedraal hangt. Wat onmiddellijk in het oog springt zijn de houten lammetjes in het gras, maar de groendienst zocht ook minder voor de hand liggende referenties..

"Op "Het lam gods" zijn 75 verschillende planten geïdentificeerd. We hebben met een team ecologen gekeken welke planten we hier best plaatsen", vertelt Maarten Kaptein. "We hebben uiteindelijk verschillende bomen geplant, zoals de amandelboom en de kersenboom. De kers staat symbool voor het paradijselijke. Hier zie je bijvoorbeeld ook lievevrouwebedstro. Dat heeft mooie witte bloempjes die symbool staan voor de maagdelijkheid van Maria." 

Groen Gent

"Al die planten zijn natuurlijk ook heel goed voor de biodiversiteit in de stad. Je ziet hier meteen al meer vogels, vlinders en bijen. Dat is altijd de leidraad in mijn ontwerpen: ik wil dat het leefbaar is voor mens, plant en dier. Gent staat daar volledig voor open, zowel het stadsbestuur als de groendienst, en daarom werk ik hier zo graag. Ik hoop dat ik in de toekomst nog meer plekken mooier en groener kan maken", besluit Kaptein. 

kasto80

Meest gelezen