Mattentaartenbakker van Bart Kaëll stopt ermee: “We zijn overrompeld door de laatste bestellingen”

Bakkerij De Vuyst in Herzele heeft net voor de definitieve sluiting nog meer dan 3.000 bestellingen gekregen voor mattentaarten. De favoriete bakker van zanger Bart Kaëll stopt ermee, omdat er na 90 jaar geen opvolging meer is. De bakkerij werkt deze week nog dag en nacht om de bestellingen rond te krijgen. 

Bakkerij De Vuyst startte in 1930 en is, met Kathleen De Vuyst en haar man Jan Martens, intussen aan de vierde generatie toe. De Vuyst staat in de streek bekend voor z’n mattentaarten. Ghislain De Vuyst vestigde in 1976 zelfs het wereldrecord door de grootste mattentaart ter wereld te bakken, een taart van 11 vierkante meter groot.

Maar op zondag 28 juni stopt het, want de gezondheid wil niet meer mee, zegt bakkerin Kathleen De Vuyst: “30 jaar lang 90 uren per week werken, eist toch z’n tol. En onze dochter gaat de bakkerij helaas niet verderzetten.” Geen vijfde generatie bakkerij De Vuyst dus.

Bart Kaëll was vaste klant

Vele klanten kwamen van ver buiten Herzele hun mattentaartjes halen. Eén van hen is zanger Bart Kaëll uit Oudenaarde, een grote fan van de mattentaartjes van De Vuyst. Hij reed er vaak speciaal voor om. “Waarom? De matten zijn hier gewoon heel erg sappig, ik vind ze de beste,” liet hij zich tijdens een tv-reportage ontvallen. Veel mensen delen z’n mening en gaan de mattentaarten dan ook enorm missen. Ze zijn zelfs tot tranen toe bewogen als ze de winkel een laatste keer binnenstappen. “Ongelooflijk,” vindt Kathleen, “dat had ik me totaal niet voorgesteld. Ik zou de klanten willen bedanken voor het jarenlange vertrouwen, ze verdienen dat echt!” 

Onze mattentaarten zijn beter dan die uit Geraardsbergen

Bakkersvrouw Kathleen De Vuyst

De laatste dagen loopt het storm voor de mattentaarten, de bestellingen zijn niet bij te houden. De Vuyst heeft 4 soorten mattentaarten. De gewone, kleinste soort blijkt momenteel het populairst: “Hier zijn er al 3.000 van besteld en er komen er elke dag bij. We hebben er nu al 1.200 gemaakt. Slapen doen we nog wel, maar weinig. Het wordt een zware week,” vertelt Kathleen.

Blijkbaar vragen veel klanten ook waar ze voortaan naartoe moeten voor hun mattentaart. Naar Geraardsbergen dat bekend staat om z’n mattentaarten? “In Herzele zijn ze eigenlijk nog beter dan in Geraardsbergen,” knipoogt de bakkerin. 

Codewoord genieten

Na 30 jaar onder andere mattentaarten bakken, stopt het zondag voor het bakkerskoppel. De bakkerij gaat dicht en wordt overgenomen door bakkersketen Van Hecke. Die zal het recept van de mattentaarten verder blijven gebruiken. Voor Kathleen en Jan is het nu een nieuwe start: “We gaan een beetje meer genieten van het leven, familie en vrienden bezoeken. Want dat sociale hebben we toch nooit echt gekend in ons leven.”

kasto80

Meest gelezen