V.l.n.r. schepenen en burgemeester Julie Asselman, David De Valck, Steven Elpers, Maarten Mast en Lien Casier.
Radio 2

Tuin achter historische dokterswoning in Merchtem wordt toegankelijk voor het publiek 

De tuin achter het historische herenhuis in de Bogaerdstraat in Merchtem - dat vroeger werd gebruikt als dokterswoning - zal vanaf 1 juli vrij toegankelijk zijn voor het publiek. Zo krijgt de gemeente er een groene plek bij.

Eind vorig jaar kocht de gemeente Merchtem de woning en het perceel van zo'n 11 are voor 680.000 euro. Het bestuur broedt op plannen om ook het aanpalende rijhuis te kopen om de tuinen op elkaar te laten aansluiten. Via een garage-doorgang die vroeger gebruikt werd om een paardenkoets achter het huis te parkeren, kom je vanaf 1 juli terecht in een nieuw stukje publiek groen. "De tuin wordt overdag vrij toegankelijk voor iedereen", vertelt burgemeester Maarten Mast (Lijst1785). "De grote poort wordt elke avond door de gemeentediensten gesloten, op hetzelfde moment als de begraafplaats. Dieren zijn niet toegelaten en roken is verboden in de tuin.”

Een stukje geschiedenis

Aan de voorgevel van de historische woning zal ook een infobord komen met de geschiedenis van het gebouw erop. “Het herenhuis is gebouwd als dokterswoning in 1847 in opdracht van Honoré Vanderlinden”, vervolgt de burgemeester. “Vanderlinden was behalve dokter, ook burgemeester van Merchtem tussen 1852 tot 1864.” De laatste eigenares verkocht de woonst met tuin aan de gemeente, die nu ook in onderhandeling is om de rijwoning ernaast te kopen. “Ook daarachter is een lange tuin gelegen, die de gemeente nu al mag gebruiken”, vertelt Mast. “De arbeiders van de technische dienst maakten een gat door de tuinmuur, zodat ook het perceel van 10 are naast de tuin van de dokterswoning  toegankelijk is.”

Proclamaties en recepties

De gemeente wil in de tuin recepties en andere evenementen organiseren. Daarvoor is intussen al een podium aangelegd, er zijn zitbanken en binnenkort worden er ook picknicktafels geïnstalleerd. Het eerste evenement wordt de proclamatie van de Gemeentelijke Technische- en Tuinbouwschool. “De stoelen kunnen hier ver genoeg uit mekaar staan om de social distancing te garanderen. Hier kunnen we de coronamaatregelen gemakkelijk naleven en bovendien is het in openlucht”, besluit burgemeester Mast.

Wat er precies met de woning zelf moet gebeuren, wil de burgemeester nog niet kwijt. De gemeente heeft al verschillende mogelijkheden opgelijst, maar de definitieve functie krijgen we pas in het najaar te horen.

Radio 2

Meest gelezen