Radio 2

Wilddetectiesysteem op Kamperbaan doet aantal ongevallen dalen van 19 naar 1

In een jaar tijd is het aantal ongevallen met overstekend wild op de Kamperbaan tussen Hechtel-Eksel en Leopoldsburg gedaald van 19 naar 1. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Het wilddetectiesysteem dat een jaar geleden geïnstalleerd is, werpt dus zijn vruchten af.

In 2018 waren er op het traject in kwestie 19 ongevallen , waarvan 13 met een overstekend everzwijn. Een jaar later nog maar één. De opvallende daling komt er door het wilddetectiesysteem dat een jaar geleden geïnstalleerd is op de Kamperbaan tussen Hechtel-Eksel en Leopoldsburg. Dat waarschuwt autobestuurders als er dieren in de buurt zijn. 

Het systeem werkt met ecorasters, die het wild leiden naar oversteekplaatsen, waar autobestuurders met dynamische verkeersborden gewaarschuwd worden. Vlaams parlementslid Lode Ceyssens (CD&V) wil dat het systeem dan ook in andere bosrijke gebieden wordt geïnstalleerd.

Er moeten meer wilddetectiesystemen komen
Vlaams parlementslid Lode Ceyssens (CD&V)

"We hebben heel veel everzwijnen in Limburg en ook veel wegen die door bosrijke gebieden lopen", vertelt Ceyssens. "Ik hoef niet te vertellen dat het bijzonder gevaarlijk kan zijn als er ineens een everzwijn de weg op komt. Ik heb daar in het verleden al verschillende vragen over gesteld aan de bevoegde minister en ik zou erop willen aandringen dat er daar meer in geïnvesteerd wordt. Dit systeem lijkt te werken, dus we moeten het alleszins verder bekijken. Als het succesvol is, moeten er meer van zulke detectiesystemen komen."

In 2018 waren er 163 ongevallen met everzwijnen in Limburg. Het gaat dan alleen om de geregisteerde ongevallen. Dat wil zeggen dat het aantal ongevallen in werkelijkheid hoger ligt.

Meest gelezen