"Alle agenten op een vuilnisbelt?": verhit debat over kritiek op politie in Duitsland na rellen in Stuttgart

Hoever mag je gaan in je kritiek op de politie? In Duitsland wordt daar momenteel een heftig debat over gevoerd. Volgens de politie zelf, leidt de recente kritiek van politiek en pers op agenten tot geweld zoals het voorbije weekend in Stuttgart. Die stad werd zaterdagnacht opgeschrikt door ongezien geweld, dat zich specifiek tegen de politie richtte. "Agenten racistisch en vuilnis noemen, leidt tot meer geweld", klinkt het.

Het waren ongeziene beelden zaterdagnacht in Stuttgart. Een deel van de "uitgangsscene", zoals de groep in Duitsland genoemd wordt, keerde zich tegen de politie en sloeg aan het plunderen en brandstichten. Op de Duitse TV konden ze zich rellen van die omvang niet meer voor de geest halen, zeker omdat er ook geen directe aanleiding was. Het vuur aan de lont zou een banale controle geweest zijn, blijkt uit het eerste onderzoek. Wat daarbij zeer hard in het oog sprong, waren de leuzen die geroepen werden: die waren gericht tegen de politie en het systeem.

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Tientallen agenten raakten gewond. Bij de politie reageerden ze met grote woorden. De timing was volgens hen geen toeval. In de Süddeutsche Zeitung sprak de voorzitter van de politievakbond van Baden-Württemberg vernietigende taal richting de linkse politieke partijen: "het algemene ongenoegen en beschimping van de politie ook door bepaalde politici van de Groenen en de sociaaldemocraten, hebben tot dergelijke ongeremdheid geleid", klonk het.

Daarmee verwees de vakbondsman naar een aantal uitspraken over de Duitse politie, naar aanleiding van de "Black live matters beweging". Als reactie op een aantal betogingen tegen geweld tegen zwarten, had onder meer SPD-voorzitter Saskia Esken gesproken over "latent racisme" bij de veiligheidsdiensten in Duitsland. 

We moeten het latent racisme bij de veiligheidsdiensten onderzoeken

Saskia Esken, voorzitter SPD, de Duitse sociaaldemocraten

Ook vorige week verscheen in de van inslag links-groene krant "die Tageszeitung" een column van Hengameh Yaghoobifarah met de titel "All cops are berufsunfähig", "alle agenten zijn incapabel". Daarin stelde de columniste zich de vraag waar agenten zouden kunnen werken, in het geval de politie afgeschaft zou worden en het kapitalisme zou blijven. Haar conclusie: "Ik bedenk spontaan maar één geschikte optie: de vuilnisbelt. Niet als onzinmensen met sleutels van huizen, maar op een plaats waar ze eigenlijk alleen maar omringd zijn door afval. Ze voelen zich vast het prettigst bij hun eigen soort."

Agenten voelen zich vast het prettigst bij hun eigen soort: op de vuilnisbelt, omringd door afval

Hengameh Yaghoobifarah, columniste Die Tageszeitung

De tekst schoot bij minster van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU, de Beierse Christendemocraten) in het verkeerde keelgat. In een interview met Duitslands grootste krant Bild, zei hij gisteren dat hij overweegt om een klacht in te dienen tegen de auteur en de krant. Dat de krant achteraf de column weghaalde en spreekt van "humor", maakt voor hem weinig verschil. Het toont aan hoe kritiek op de politie zelf plots ook een debat wordt in Duitsland.

Maar dat hij de journaliste wil vervolgen, komt Seehofer op zware kritiek te staan van een aantal collega politici. Vooral de Groenen kunnen zijn demarche niet smaken. Voorzitter Annelena Baerbock zei dat ze zich zeker niet kan vinden in de inhoud van de column, maar: "we hebben vrijheid van meningsuiting en pers. De staat moet dat garanderen, ook als het pijn doet", vindt Baerbock. Een andere politica van de groenen sprak over "Orban-achtige methodes", verwijzend naar de premier van Hongarije.

(lees verder onder de foto)

Annalena Baerbock, leider Die Grüne
(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Ook onze collega's van de Duitse openbare omroep moeiden zich gisteren in het debat. In hun dagelijkse 'Kommentar', een vaste rubriek in het laatavondjournaal "Tagesthemen", was journalist Thomas Berbner scherp: "tuurlijk zijn er agenten die soms hun boekje te buiten gaan, bvb als ze betogingen met te veel geweld aanpakken. En die moeten gerechterlijk vervolgd worden. Maar dat is niet te vergelijken met de hoeveelheid en de vorm van geweld tegen lijf en leden van politieagenten, die we bvb vanuit links-extreme hoek al lang zien. En ook de Tageszeitung doet daar onrechtstreeks aan mee, door agenten met vuilnis te vergelijken. Dat achteraf satire noemen, telt niet."

Ook voor politici als Saskia Esken, die sprak over latent racisme, was hij scherp: "hoe moeten agenten die dagelijks ergens in het land beledigd en aangevallen zich daarbij voelen? Wellicht is de dag waarop niemand nog agent wil worden, niet meer ver af", besloot Berbner.

Beluister hier het gesprek over het onderwerp met VRT-journalist Jeroen Reygaert in "De Wereld Vandaag" op Radio 1

Meest gelezen