Olieraffinaderij Gunvor in Antwerpen schrapt bijna alle banen

De olieraffinaderij Gunvor in Antwerpen wil tot 230 banen schrappen. Dat zou betekenen dat bijna alle werknemers hun job verliezen. De kans voor een heropstart van het bedrijf is klein.

Sinds vorige maand werd er bij Gunvor geen ruwe olie meer geraffineerd, omdat er onvoldoende vraag is. Dat komt onder meer door de dalende vraag naar vliegtuigbrandstof. De raffinaderij in Antwerpen wordt nu stilgelegd en schrapt tot 230 banen.

Het bedrijf gaat onderzoeken of er mogelijkheden zijn om er een opslagbedrijf van te maken. "Dat zou betekenen dat er dan nog maar 30 tot 40 werknemers nodig zijn", zegt Patrick Lodewijckx van de socialistische vakbond. 

Kans heropstarten klein

De raffinaderij blijft wel onderhouden zodat ze snel heropgestart kan worden, mocht dat nodig zijn, maar die kans is momenteel klein. "Het ziet er niet goed uit met de aardolieprijzen. Er zijn weinig spelers die nog een stap durven of kunnen zetten", zegt Lodewijckx.

De Antwerpse schepen van de haven, Annick De Ridder (N-VA), zegt dat ze elk jobverlies betreurt en gaat praten met het bedrijf om de gevolgen beter in te schatten.

Meest gelezen