Ontwikkeling in onderzoek naar "plastic soup": afval uit de Schelde komt pas na lange tijd in zee terecht

Het duurt een hele tijd voordat afval uit de Schelde in zee terechtkomt. Dat blijkt uit een onderzoek dat de universiteit Antwerpen een half jaar geleden startte. "Plastic opruimen langs de oevers van rivieren is wel degelijk nuttig en kan dus de "plastic soup" in de zee tegengaan", zegt bioloog en onderzoeker Bert Teunkens in "Start je dag" op Radio 2 Antwerpen. 

De onderzoekers gooiden zo'n 1.000 fluo plastic voorwerpen in de Schelde om na te gaan hoelang het duurt vooraleer die in de zee terechtkomen. Uit de eerste resultaten blijkt nu dat het een hele tijd duurt voordat het afval in de zee komt. De meeste plastic voorwerpen liggen nog altijd in de buurt, één item is op een oever in Vlissingen teruggevonden. Voorlopig zijn er dus nog geen flessen in de zee beland. 

De fluo plastic flessen hadden een QR-code. "Als je zo'n fles vindt, kan je die via de instructies op de fles registreren. Op dit moment zijn 10 procent van de flessen teruggevonden. Er waren ook een aantal flessen met een gps-toestel. Die flessen drijven hoog op het water en zijn niet ver verplaatst", zegt Teunkens. 

Opruimacties zeker nuttig

Opruimacties zijn dus zeker nuttig volgens Teunkens. "Omdat het lang duurt voordat het plastic in de zee komt, heeft het dus wel degelijk nut de oevers op te ruimen. Het afval dat je weghaalt, komt zeker niet in de zee terecht", legt hij uit.

Er worden heel wat opruimacties georganiseerd. "De Vlaamse waterweg heeft continu afvalruimers op de oevers, maar er zijn ook andere organisaties zoals Natuurpunt, River Cleanup of Zero Plastic Rivers die opruimacties organiseren", zegt Teunkens. 

Met opruimacties kan je alleen afval aan de oppervlakte wegkrijgen

Bert Teunkens

Maar met de opruimacties kan niet al het afval uit de rivier gehaald worden. "Met opruimacties kan je afval opruimen dat aan de oppervlakte drijft. Afval zoals folies of plastic dat naar de bodem zinkt, is moeilijker weg te halen en gaat dus sneller in de Noordzee terechtkomen", klinkt het.

Nieuwe techniek

Over twee weken zullen de onderzoekers een nieuwe reeks flessen loslaten. Naast de flessen met een QR-code en die met een gps-zender, wordt er nu ook een nieuwe techniek gebruikt. "We werken met een akoestisch netwerk", vertelt Teunkens. "Dat netwerk is aanwezig in de Schelde en aan de kust en dient oorspronkelijk om het migratiegedrag van vissen in kaart te brengen. We hebben nu de zenders in plaats van aan vissen, aan flessen bevestigd."

De nieuwe techniek dient om nog meer inzicht in de beweging van plastic in de rivier te krijgen. "We hopen zo in de toekomst iets aan de plasticsoep te kunnen doen", vertelt de bioloog.

Nadat je het item hebt geregistreerd, moet je het weer in de Schelde leggen

Bert Teunkens

Als je een fles vindt, kan je die dus registreren door de QR-code te scannen. "Aan de hand van een kleurencode kan je aangeven welk item je gevonden hebt. Daarna moet je wel het item terugleggen, zodat we het verder kunnen volgen", zegt Teunkens.  

Meest gelezen