Het gezicht van Maria op een kopie van de 'Onbevlekte ontvangenis' van Bartolomé Murillo is onherkenbaar na de restauratie.

Opnieuw kunstwerk onherkenbaar verminkt door restauratie in Spanje

In Spanje is opnieuw een kunstwerk onherstelbaar beschadigd na een wel zeer onzorgvuldige kuisbeurt, gevolgd door twee volledig mislukte 'restauraties'. Voor de professionele restaurateurs in het land is de maat vol, ze vragen maatregelen van de overheid tegen de 'knoeiers'.   

Een kunstverzamelaar in Valencia betaalde naar verluidt 1.200 euro aan een meubelrestaurator om een kopie schoon te maken van 'De onbevlekte ontvangenis', een beroemd schilderij van de barokkunstenaar Bartolomé Esteban Murillo. 

De kuisbeurt verliep niet naar wens, om het zacht uit te drukken, en twee pogingen tot restauratie van het gezicht van de maagd Maria maakten het alleen maar erger, ze is nu volkomen onherkenbaar.  

Het is niet de eerste keer dat Spanje het wereldnieuws haalt met mislukte restauraties, en voor de professionele restaurators is de maat vol. 

"Ik denk niet dat deze kerel - of deze mensen - restaurators genoemd mogen worden. Laat ons eerlijk zijn, het zijn knoeiers die er een puinhoop van maken. Ze vernielen dingen", zei Fernando Carrera, een professor aan de Hogeschool voor de Conservatie en Restauratie van Cultureel Erfgoed van Galicië aan de Britse krant The Guardian.

Carrera zei dat het momenteel in Spanje wettelijk toegelaten is dat mensen die geen verstand hebben van het restaureren van kunstwerken, deelnemen aan restauratieprojecten.

"Kan je je voorstellen dat om het even wie andere mensen zou mogen opereren?", zo zei hij. En hoewel hij restaurators veel minder belangrijk noemde dan dokters, moet voor hem de sector strikt gereglementeerd worden, in het belang van de culturele geschiedenis van Spanje.

"We zien dit soort van dingen telkens weer opnieuw en het blijft maar gebeuren."

Het fresco "Ecce Homo" in het plaatsje Borja haalde eerder al het wereldnieuws door een volledig mislukte restauratie.

Gezicht van Christus

De kwestie roept herinneringen op aan eerdere totaal mislukte pogingen tot restauratie in Spanje, en dan vooral aan die van het fresco 'Ecce Homo' in een kerk in de stad Borja in de provincie Zaragoza. 

Die muurschildering van Elias Garcia Martinez uit de 19e eeuw werd, met toelating van de priester, aangepakt door een 82-jarige vrouw uit de parochie. Het resultaat was zo'n ramp dat het een internetsensatie werd en dat duizenden mensen naar het stadje kwamen om het fresco te bekijken, een onverwachte toeristische meevaller voor Borja. 

Verder was er nog de 'opknapbeurt' van een 16e-eeuws beeld van 'Sint Joris met de draak' in een kerk in Estella in de regio Navarra, waarbij Sint-Joris veranderd werd in een soort Playmobil-figuurtje, en de 'restauratie' van een houten, onbeschilderd beeld van Jezus, Maria en Sint-Anna uit de 15e eeuw in El Rañadoiro, een gehucht in Asturias. Daarbij kreeg Maria oogschaduw en Jezus een knalgroen gewaad. Ook twee andere beelden in de kerk kregen een opvallend likje verf. 

Volgens de vereniging van professionele restaurators van Spanje is dat overigens maar het topje van de ijsberg en er zijn er nog veel meer gevallen die de media niet halen. 

Het originele schilderij van La Inmaculada del Escorial door Bartolomé Esteban Murillo in het Prado-museum in Madrid.
Public domain

Meest gelezen