Podvis: Is onze politie racistisch of gewelddadig?

Het Black Lives Matter-protest, dat in de Verenigde Staten ontstond, is ook naar ons land overgeslagen. Begin deze maand kwamen 10.000 mensen in Brussel op straat om te protesteren tegen racisme en geweld door de politie. Maar is er wel een probleem bij ons? En zo ja, hoe groot is dat?

"Ik reed met een vriend op een brommertje, bij ons in de buurt. Plots riepen er twee politiemensen: "Jullie twee zwarten, ga opzij!" En weg waren ze." De vier Brusselse jongeren met wie we spraken, moeten niet lang zoeken naar slechte ervaringen met de politie. "Plots stopten er twaalf politieauto's. We moesten blijven staan. Toen een vriend met mij sprak, kreeg hij een klap van een politieman. Dat kan toch niet?" Opvallend is wel dat de jongeren erop wijzen dat niet alle politiemensen hen slecht behandelen: "In Dilbeek, waar ik woon, is de politie altijd erg vriendelijk. Ze vragen hoe ik het doe op school en zo. Maar in Brussel, waar ik stage loop, word ik om de twee dagen wel tegengehouden voor een identiteitscontrole. Eén keer, dat snap ik. Twee keer, drie keer, ça va. Maar elke keer?" 

Eén keer tegengehouden worden, twee keer, drie keer: ça va. Maar elke keer?

Tarek

De politie erkent het probleem: "Etnisch profileren, waarbij jongeren op basis van hun huidskleur worden tegengehouden. Willekeurige controles. Ongehoord politiegeweld: het kan allemaal gebeuren. Maar het is een uitzondering", zegt commissaris Gabriele Evangelisti van de politie Brussel-Zuid. 

Zijn het inderdaad uitzonderingen? Of is onze politie racistischer en gewelddadiger dan ze zelf denkt? Philip Heymans vermoedde dat hij vooral in Brussel moest gaan zoeken, de plaats waar onlangs twee jongeren werden doodgereden toen ze vluchtten voor een controle, en waar een arrestatie van een overvaller bijna mislukte toen voorbijgangers zich tegen de politie keerden.

Behalve met de politie sprak hij ook met doctoranda Inès Saudelli en professor Els Enhus van de VUB, en met jeugdwerkster Inge Loodsteen van D'Broej. Mohamed Boujtoh, die het vak Diversiteit geeft aan de politieschool van Asse, legt uit hoe kleine ingrepen al een groot verschil kunnen maken. En welke oplossingen zien Nisrine, Tarek, T. en Jonathan zelf? "Sommige agenten zijn gewoon heethoofden. Maar anderen zijn wel chill. We zitten gelukkig nog niet in Amerikaanse toestanden."

Bjorn Van Keer monteerde de podcast.

Meest gelezen