AFP or licensors

Rechter verplicht ook Braziliaanse president Bolsonaro om mondmasker te dragen

De Braziliaanse president Jair Bolsonaro moet in openbare gebouwen in de hoofdstad Brasília, net als in winkels en op het openbaar vervoer daar, een mondmasker dragen. Dat heeft een federale rechter verordend. Wie zich niet aan de mondmaskerplicht houdt, krijgt een boete van 2.000 real (340 euro). Ook de Braziliaanse president zou zich niet aan de mondmaskerplicht mogen onttrekken.

De uitspraak van de federale rechtbank in Brasília volgt op een burgerlijke klacht die een advocaat uit de Braziliaanse hoofdstad bij het gerecht had ingediend. In Brasília heeft een decreet van gouverneur Ibaneis Rocha het dragen van een mondmasker verplicht gemaakt in openbare gebouwen en winkels en op het openbaar vervoer. De mondmaskerplicht geldt ook voor werknemers in overheidsdienst.

De uiterst rechtse president Jair Bolsonaro, die het coronavirus van meet af aan heeft geminimaliseerd, wordt echter niet vaak met een mondmasker gezien. Ook niet in de hoofdstad Brasília, waar hij zonder mondkapje verscheen op diverse gelegenheden, selfies maakte met aanhangers, en mensenmassa's op de been bracht (bij het begin van de coronacrisis zelfs onder meer om te protesteren tegen de maatregelen die de gouverneurs van Braziliaanse deelstaten hadden ingevoerd).

(lees door onder de foto)

AFP or licensors

"Het gedrag van de president van de republiek, Jair Messias Bolsonaro, toont duidelijk de bedoeling de regels te breken die door de regering van het hoofdstedelijke district zijn opgelegd", zo citeert de nieuwssite G1 uit de beschikking van de rechtbank.

Meest gelezen