Belga

Stad Brussel betaalt schade van handelaars terug na rellen tijdens anti-racismebetoging

De stad Brussel zal de franchise betalen van de handelaars die het slachtoffer zijn geworden van vandalisme en plunderingen tijdens de rellen op de Black Lives Matter-betoging begin juni. Dat is gisteravond beslist op de gemeenteraad.

Elke handelaar die schade heeft opgelopen, moet eerst een schadeclaim indienen bij zijn of haar verzekeraar. Verzekeraars werken vaak met een franchise of vrijstelling, dat wil zeggen dat je als gedupeerde altijd een eerste schijf van de schade zelf betaalt. Dat geld zal de stad Brussel vergoeden aan de getroffen winkeliers. In totaal gaat het om de franchise van 16 handelaars. Hoeveel geld de stad daarvoor moet uittrekken is nog niet bekend. De handelaars kunnen eventueel een voorschot krijgen, liet burgemeester Close (PS) nog verstaan.

Kritiek op de burgemeester

Burgemeester Close krijgt nog steeds veel kritiek omdat hij de betoging op 7 juni in volle coronacrisis liet doorgaan in zijn stad. Op de betoging kwamen zo'n 10.000 manifestanten af en de sociale afstand kon daardoor moeilijk gegarandeerd worden. Het protest verliep weliswaar eerst vreedzaam, maar nadien braken er her en der rellen uit. Ook gisteravond tijdens de gemeenteraad was de oppositie scherp voor de Brusselse burgervader. De oppositieleden van MR, N-VA, cdH en CD&V benadrukten dat de verantwoordelijkheid van Close groot is in de rellen die uitbraken na het Black Lives Matter-protest. Er is begrip voor de vergoeding, maar er werden wel vragen gesteld over de extra kosten die dit met zich meebrengt voor de stadskas.

Meest gelezen