Studenten Europacollege Brugge maken het te bont met feestje met meer dan 150 aanwezigen: "Afspraken geschonden"

Gisterenavond moest de politie meerdere keren ingrijpen op feestjes van studenten van het Europacollege in Brugge. "Er werden op voorhand afspraken gemaakt, maar die werden geschonden", zegt korpschef Dirk Van Nuffel. “Ze waren met veel te veel aanwezig en maakten het erg bont. Er was veel geluidsoverlast en de agenten werden uitgescholden.” 

De studenten van het Europacollege zijn in verschillende studentenhuizen ondergebracht in Brugge. "Vooral in het gebouw op het Biskajerplein in het centrum van de stad werden de maatregelen geschonden", zegt Van Nuffel. “Er was afgesproken met het rectoraat van het Europacollege dat ze een feest konden houden om het einde van het academiejaar te vieren. Maar dat was enkel bedoeld voor de bewoners van de respectievelijke studentenhuizen. Ze mochten dus niet bij elkaar op bezoek gaan. Maar er bleken meer dan 150 personen aanwezig te zijn. Dat is een inbreuk op de coronamaatregelen.”

Uitschelden en uitdagen

Het ging er hevig aan toe toen de politie tussenkwam. “We werden in het Engels uitgescholden. Ze daagden de agenten ook uit door hen te filmen met hun telefoons.” Uiteindelijk zijn de feestjes om middernacht stopgezet zoals afgesproken. Er zijn geen GAS-boetes uitgedeeld, maar de politie gaat wel een proces-verbaal opmaken voor de organisator.

Verder feesten na sluiting horeca

Korpschef Van Nuffel is erg bezorgd over het uitgaansleven in Brugge. “Zeker na wat er in Brussel op het Flageyplein gebeurd is. We hebben ook al vastgesteld dat er jongeren op ’t Zand samenkomen om verder te feesten na sluiting van de restaurants en cafés om 1 uur. We roepen op om bijzonder voorzichtig te zijn.”

Toekomst van de Europese politiek

Het Europacollege wordt beschouwd als “de kweekvijver van de Europese ambtenaren van morgen”. Omdat ze de laatste maanden al meerdere keren problemen hadden met de studenten vindt Van Nuffel dit verontrustend. “Afgestudeerden van het Europacollege die ooit de top van de Europese politiek, administratie en diplomatie zullen bereiken, gedroegen zich op een heel verwerpelijke en arrogante manier."

"Ik begrijp hun situatie wel: ze kunnen door de coronabeperkingen niet naar hun eigen land. Maar wat er gisterenavond is gebeurd en hoe ze omgingen met de agenten gaat me echt te ver. Ik wil met de rector duidelijke afspraken maken voor volgend academiejaar. Jonge Europeanen in Brugge zouden een verrijking moeten betekenen voor onze stad, maar daar is al een tijdje steeds minder van te merken", besluit Van Nuffel.

Studenten bestraffen moeilijk

De rector van het Europacollege, Jörg Monar, vindt het jammer dat een aantal van zijn studenten zich misdragen hebben. Ook hij verwijst naar de frustratie bij de buitenlandse studenten door de corona-maatregelen en de lange scheiding van hun familie. De studenten bestraffen is moeilijk, zegt Monar, omdat het academiejaar voorbij is. Maar hij beseft wel dat de studenten van het Europacollege door hun gedrag in de toekomst niet meer zullen rekenen op de goodwill van de Brugse politie.

Meest gelezen