Animal rights

Animal Rights en Gaia dienen een klacht in tegen varkensslachthuis uit Torhout

Dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Gaia dienen een klacht in tegen varkensslachterij Van Hoornweder uit Torhout. Animal Rights doet dat naar aanleiding van nieuwe undercoverbeelden uit het slachthuis waarop onder meer te zien is dat de dieren niet goed verdoofd zijn wanneer ze gekeeld worden. Het slachthuis start een intern onderzoek.

Animal Rights maakte eerder al stiekem zo’n beelden. Ze filmden ook al mistoestanden in een varkensslachthuis in Tielt en een runderslachthuis in Izegem, daarrond loopt nog een rechtszaak. De beelden veroorzaakten telkens veel ophef. De nieuwe beelden dateren van vorig jaar.

Bekijk hieronder een video. We willen u waarschuwen voor de mogelijk schokkende beelden:

Videospeler inladen...

Falend systeem aankaarten

De dierenrechtenorganisatie snapt dan ook niet hoe het nog altijd zo fout kan lopen in slachthuizen. Vooral ook omdat de problemen in Torhout al jarenlang worden aangeklaagd in de verslagen van de keurders, zegt Els  Van Campenhout van Animal Rights.

“Naast de beelden hebben we met het inspectierapport ook een heel belangrijk bewijs dat het minstens sinds 2017 consequent mis gaat in het slachthuis van Torhout. Daarom eisen wij dat er niet alleen een doorlichting komt van dit slachthuis, maar van alle slachthuizen van ons land. We willen het falende systeem aankaarten. In elk slachthuis waar wij filmden, zien wij dezelfde dingen: dieren die bijkomen na verdoving, dieren die pijn lijden, dieren die geslagen worden. Het werkt niet en wij eisen een complete doorlichting."

De directie van het slachthuis Van Hoornweder neemt de beelden en de gemaakte beschuldigingen ernstig en start een intern onderzoek. Philippe Maryssael, kwaliteitsverantwoordelijke bij Van Hoornweder: “We nemen deze zaak erg serieus en willen benadrukken dat wij steeds de juiste voorgeschreven procedures volgen.”

Zieke dieren

Maryssael vindt het wel gevaarlijk en moeilijk om beelden van dieren met fysieke letsels te publiceren zonder context. “Alle dieren die naar ons bedrijf gebracht worden, worden steeds onderzocht door de Animal Welfare Officer. Dieren die door hem ongezond verklaard worden of duidelijke fysieke letsels vertonen, zoals zichtbaar op de beelden, worden onmiddellijk geëuthanaseerd. Hiervoor wordt de procedure gevolgd en gebeurt ook de nodige rapportering naar de overheid. Deze rapportering is beschikbaar bij het bedrijf en bij de overheid”, zegt Maryssael.

Opleiding personeel

De varkens worden eerst verdoofd met gas. Op de beelden is te zien dat enkele dieren nog een bijverdoving krijgen met elektronarcose. “Dat is maar een klein percentage”, volgens Maryssael. “Ze verliezen daardoor onmiddellijk het bewustzijn. De beelden tonen eigenlijk dat de wettelijke procedures correct gevolgd worden.”

Het slachthuis vindt dat Animal Rights onterecht insinueert dat het slachthuispersoneel onvoldoende opgeleid wordt. “Ze volgen meerdere keren per jaar een interne opleiding bij de Animal Welfare Officer. Elke medewerker beschikt over een officieel getuigschrift van het dierenwelzijnsexamen van de Vlaamse overheid. Er hangen ook duidelijke uitgeschreven instructies en visuele pictogrammen uit in de stallen in de verschillende talen van de werknemers.”

Meest gelezen