Nicolas Maeterlinck

Universiteit Gent beoordeelt dit jaar milder: “Als punten slechter zijn dan vorig jaar, volgt een correctie”

De universiteit van Gent zal dit jaar de studenten mild beoordelen. Daarvoor vergelijkt ze de punten met de punten van vorig jaar. Door het coronavirus moesten studenten online les volgen, en dat is moeilijker. “Het is niet ondenkbaar dat die verandering een negatieve invloed heeft op de punten”, zegt woordvoerder Stéphanie Lenoir.

De punten van studenten aan de universiteit van Gent zullen gecorrigeerd worden als ze beduidend slechter zijn dan vorig jaar. “Maar een 4 zal geen 12 op 20 worden.”

Correctie naar boven

Studenten en leerkrachten hebben het moeilijk gehad tijdens de coronacrisis. Scholen moesten sluiten en de lessen werden online verdergezet. “Het is moeilijk om zo leerstof te verwerken, het is niet ondenkbaar dat we daar een negatieve invloed van zien aan de punten”, legt woordvoerster Stéphanie Lenoir uit. ”Op basis van statistiek en onderwijskunde gaan we kijken of die punten oké zijn.”

Om dat na te gaan, kijkt de UGent naar de punten van het voorgaande jaar. “We gaan de punten van de hele groep vergelijken met de puntenverdeling van hetzelfde vak in de eerste zittijd vorig jaar. Als de punten overeen komen is dat prima, is dat niet, dan kan er een correctie toegepast worden en kunnen die punten aangepast worden.”

Geheim voor studenten

Elke lesgever mag beslissen of hij de correctie toepast of niet. “Maar er moet wel een goede motivatie zijn om het niet te doen. Ook geldt het niet voor zeer individuele opleidingsonderdelen zoals stage of de masterproef.”

Is dit systeem wel eerlijk voor alle studenten? “Het gaat om kleine correcties, iemand gaat niet van een 4 op 20 naar een 12 op 20 gaan. De regels gelden voor iedereen, dus het is even eerlijk voor iedereen.” Heel hoog scorende studenten moeten ook geen plus 20 verwachten. “Een 20 halen is sowieso al redelijk onhaalbaar, een 21 op 20 behalen zit er dus niet in”, lacht Lenoir. Studenten zullen ook niet weten in hoeverre hun resultaat gecorrigeerd werd.

De correcties worden berekend door een computer. In sommige faculteiten zullen de punten door de correctie pas een dag later beschikbaar zijn, dat is bijvoorbeeld zo voor de faculteit Geneeskunde.

kasto80

Meest gelezen