Agenten die illegalen beroofden veroordeeld: 3 leden van bende Mega Toby en Sproetje krijgen tot 40 maanden cel

De Antwerpse correctionele rechtbank heeft 3 voormalige agenten van de lokale Antwerpse politie veroordeeld voor zware geweldfeiten die ze pleegden op illegalen. Ze kregen er tot 40 maanden cel voor, de helft daarvan met uitstel. De groep agenten kregen de bijnaam 'de bende van Mega Toby en Sproetje'. Drie andere agenten zijn vrijgesproken.

Zes agenten en ex-agenten van de Antwerpse lokale politie werden 4 jaar geleden door hun eigen collega's opgepakt na maandenlang onderzoek. De agenten zouden in de omgeving van Borgerhout en Antwerpen-Noord illegalen hebben opgepakt en naar een afgelegen plaats gebracht. De slachtoffers moesten dan hun geld en hun gsm afgeven, soms onder bedreiging van een wapen. De groep agenten kreeg de bijnaam 'Bende van Mega Toby en Sproetje'. Toen de zaak aan het licht kwam, had burgemeester Bart De Wever het over één van de zwartste bladzijden uit de geschiedenis van het Antwerpse politiekorps.  

Mijn cliënt is voor een deel vrijgesproken omdat er een risico was dat het ging om valse verklaringen, doordat hij herkend werd nadat foto's van hem in de media zijn verschenen

Kris Luyckx, advocaat van één van de veroordeelde ex-agenten

Vandaag veroordeelde de correctionele rechtbank in Antwerpen drie van hen voor diefstal, geweld en racisme. Ze kregen straffen tot 40 maanden cel, de helft met uitstel, en boetes tot 4.500 euro. De drie andere agenten werden vrijgesproken. De 6 agenten zijn niet meer actief bij de politie, sinds de feiten aan het licht kwamen.

De uitspraak is lichter dan het parket had gevraagd. Daar zat de media-aandacht voor de zaak voor iets tussen, want die kan de verklaringen van de slachtoffers hebben beïnvloed, oordeelde de rechtbank. "Men heeft niet zomaar alle verklaringen klakkeloos overgenomen als de waarheid", zegt de advocaat van één van de veroordeelde ex-agenten Kris Luyckx. "Mijn cliënt is voor een heel aantal feiten vrijgesproken omdat het risico zeer reëel was dat het ging om valse aangiftes, gebaseerd op het feit dat mijn cliënt werd herkend op foto's bij de politie nadat men hem al eerder had afgebeeld in de media, en ook over bepaalde plaatsen waar feiten zouden gebeurd zijn was al heel veel gelekt in de pers."

Dit gaat over misbruik van een machtspositie en over misbruik van de zwakkere positie van de slachtoffers

Persrechter Luk Versteylen

Maar volgens de rechtbank hebben deze agenten het maatschappelijk vertrouwen in politiediensten wel erg geschaad. "Dit gaat over politiemensen in functie, over de taak die de politie bekleedt. En het vertrouwen dat de burger mag hebben in de politie. Dit gaat over misbruik van een machtspositie en over misbruik van de zwakkere positie van de slachtoffers", zegt persrechter Luk Versteylen. De slachtoffers zijn blij met de uitspraak. "De politie moet respect hebben voor de rechten en vrijheden van de burger", zegt hun advocaat Jos Van der Velpen. "Dingen als politiegeweld, het illegaal arresteren van mensen, het binnendringen in woningen zonder huiszoekingsbevel, geen correcte verslagen en processen-verbaal opmaken,  zijn zaken die niet door de beugel kunnen." Ook interfederaal gelijkekansencentrum Unia vindt de uitspraak een juist signaal. “Het vonnis toont aan dat ernstig geweld tegenover de zwaksten in de samenleving niet kan worden getolereerd”, zegt Els Keytsman, directeur van Unia. “Wanneer agenten op deze manier over de schreef gaan, ondermijnt dit alle inspanningen om een politie uit te bouwen die iedereen gelijk behandelt. Zulke feiten zetten een heel korps in een slecht daglicht."

Meest gelezen