Dit is een voorbeeldfoto, en is niet Tayko.
Pixabay

Voorzitter asiel Sint-Truiden met dood bedreigd na laten inslapen agressieve hond: “Adoptie was onverantwoord”

Philip Zurinckx, voorzitter van vzw Dierenvrienden Sint-Truiden, heeft voor zichzelf en zijn familie doodsbedreigingen ontvangen via sociale media. Dat schrijft Het Belang Van Limburg. De reden voor die bedreigingen is te vinden bij het laten inslapen van een hond. Tayko, een Amerikaanse Stafford, kreeg vorige week een dodelijk spuitje omdat hij volgens het asiel agressief en onhandelbaar was. 

Afgelopen donderdag hebben ze Tayko laten inslapen. Dat zorgde voor heel wat commotie op sociale media, nadat een vrijwilligster van het asiel haar ongenoegen uitsprak over die beslissing. “Tayko vertoonde op bepaalde momenten zeer onvoorspelbaar gedrag en werd soms zelfs agressief tegenover onze medewerkers”, legt voorzitter Philip Zurinckx zelf uit in “Start Je Dag” op Radio 2 Limburg. “Tot bijtwonden toe. Zo’n Amerikaanse Stafford hoort ook tot de groep van risicohonden, die enorme bijtwonden kan veroorzaken. Dan moet je je de vraag stellen of het verantwoord is om zo’n dier opnieuw in de maatschappij te zetten.”

Zurinckx verdedigt de beslissing om de hond te laten inslapen, en verzekert dat die keuze niet zomaar wordt gemaakt. “We laten honden enkel inslapen nadat er professionele hulp is ingeroepen. Een gedragsdeskundige heeft het dier ook bekeken en onderzocht. Daaruit bleek dat het onverantwoord was om het dier te laten adopteren, omdat de kans op bijtincidenten veel te groot was. Als dierenasiel moet je dan je verantwoordelijkheid nemen.”

Het zijn de mensen die Tayko gekweekt hebben, slecht hebben opgevoed en van alles aangedaan hebben die de schuldige zijn. Door hen is het dier zo agressief

De vrijwilligster postte haar ongenoegen over de dood van Tayko op Facebook. Ze wees daar het asiel als schuldige aan. Dat zorgde vervolgens voor heel wat boze reacties, tot doodsbedreigingen toe. “Ik kan begrijpen dat zo’n beslissing voor sommige mensen niet gemakkelijk is. Het gaat dan ook niet over een ziek dier. Maar je moet realistisch zijn en beseffen dat het gevaar hier veel te groot was”, vindt Zurinckx. “We hebben op voorhand gesprekken gevoerd met de vrijwilligster in kwestie. Maar eens dat de mening van sommige mensen gevormd is, kan je die moeilijk veranderen.”

De voorzitter is in ieder geval geraakt door het pleidooi van de vrijwilligster en de doodsbedreigingen die daar het gevolg van zijn. “Het is spijtig dat het bestuur nu met de vinger wordt gewezen. Het zijn de mensen die Tayko gekweekt hebben, slecht hebben opgevoed en van alles aangedaan hebben die de schuldige zijn. Door hen is het dier zo agressief. Sommige dieren die hier binnenkomen zijn zodanig verknoeid dat er geen andere oplossing is. Wij zijn dan wel degenen die de moeilijke beslissing moeten nemen. Die bedreigingen komen toch even hard binnen."

Intussen heeft Philip Zurinckx een klacht tegen onbekenden ingediend bij de lokale politie van Sint-Truiden. 

Meest gelezen