Radio 2

Nu al zwemmers in Leuvense vaart, politie: "Het is gevaarlijk en ten strengste verboden"

Nu de temperaturen stilaan richting 30 graden en meer klimmen, zijn ze er weer: de vaartzwemmers in Leuven. De politie waarschuwt traditiegetrouw over de gevaren: "Op de vaart tussen Mechelen en Leuven is het overal verboden om te zwemmen. Dat is enorm gevaarlijk, doe dat niet."

Elk jaar duiken er wel mensen in het kanaal Leuven-Mechelen in Leuven om verfrissing op te zoeken. Door de coronacrisis is zwemmen in zwembaden op dit moment nog steeds verboden, maar zwemmen in bevaarbare waterlopen is dat sowieso. Ook wildzwemmen in meren en in plassen is verboden in ons land, tenzij het expliciet is toegestaan door de gemeente. 

Verwondingen of erger

"Het water is vooral bedoeld voor de binnenscheepvaart. Boten kunnen niet zo snel remmen of manoeuvres maken om mensen te ontwijken. Het is dus helemaal niet veilig om daar in het water te zwemmen", aldus Nicolas Del Piero van de politie in Leuven. Maar niet alleen schepen zijn een gevaar. "De bodem van de vaart is niet altijd volledig vrijgemaakt, er liggen dus betonnen constructies of andere voorwerpen. Daar kan je je stevig aan verwonden."

Wie in openlucht wil zwemmen in de buurt, zal nog even geduld moeten hebben. De Plas op domein Ter Heide in Rotselaar gaat donderdag weer open, maar alleen inwoners van de gemeente zijn toegelaten. Het zwembad van provinciedomein Halve Maan in Diest blijft voorlopig nog gesloten tot wanneer de Veiligheidsraad groen licht geeft voor zwembaden.

Meest gelezen