AP2014

Aalst Carnaval: volgend jaar geen nieuwe prins en geen wedstrijd tussen carnavalswagens

Volgend jaar zal er in Aalst geen prinsenverkiezing zijn en tijdens het carnavalsfeest zal er ook geen wedstrijd zijn voor de beste praalwagen. Aalst bereidt zich zo voor op een veilig carnavalsfeest in 2021. “Carnavalisten hebben weinig geld verdiend door de coronacrisis, ze moeten geen zotte kosten doen aan hun praalwagen”, zegt burgemeester Christoph D’Haese (N-VA).

Aalst Carnaval was het laatste massa-evenement dat kon doorgaan voor het coronavirus toesloeg. Aalstenaars willen koste wat kost dat het feest ook volgend jaar kan plaatsvinden.

Geen prinsenverkiezing

Dit jaar zal er geen nieuwe prins carnaval verkozen worden. “De huidige prins, Yvan De Boitselier, mag nog een jaar langer met de scepter zwaaien. Yvan heeft nog niet veel aan zijn jaar als prins gehad en het is niet veilig om nu een prinsenverkiezing te organiseren.” 

Het uitstel is wel een domper voor toekomstige prinsenkandidaten. “Ik wil de jongensdroom van iemand die prins wil worden niet kapotmaken, maar er is momenteel nog maar één kandidaat, Yordi Ringoir. Hij gaat zijn ambities niet opbergen maar zal de volgende keer meedoen, dat siert hem.”

"Gelukkig had ik mijn campagne nog niet gestart, want dat is zwaar en kost veel geld. Nu kan ik die niet voeren omdat het niet veilig kan verlopen en omdat ik door afgelaste benefieten er het budget niet voor heb", reageert Yordi Ringoir. "Tot nu toe waren er nog geen andere kandidaten, volgend jaar wil ik mij zeker nog kandidaat stellen, misschien zijn er dan andere kandidaten maar misschien is er dan ook geen carnavalsfeest", lacht Yordi.

Geen wedstrijd

Ook het carnavalsfeest zal anders verlopen áls het doorgaat. “Ik heb geen glazen bol en weet niet wat 14 februari 2021 zal brengen. Maar bijzondere tijden vragen om bijzondere maatregelen.” Om de carnavalsgroepen te steunen zal er volgend jaar geen wedstrijd gehouden worden om de mooiste wagen.

Aangezien het nog onzeker is of het carnavalsfeest zal mogen doorgaan, wil Aalst vermijden dan carnavalisten zich onnodig in de kosten jagen. “Carnavalisten hebben weinig geld in het laatje kunnen brengen, we willen niet dat groepen tegen elkaar opbieden. We halen het competitieve aspect uit de stoet en focussen op de kern van het feest.”

Verder zal het prijzengeld 2021 evenredig verdeeld worden over alle groepen. 

Unicum in Aalst

Het is nog nooit gebeurd dat de prinsenverkiezing niet kon doorgaan of dat de wedstrijd werd afgelast. “Het is echt een unicum in de geschiedenis van Aalst Carnaval. Maar we willen er alles aan doen om het feest te laten doorgaan. Alles is ook nog aanpasbaar, we weten dat het moeilijk zal zijn om het feest te laten doorgaan, maar we doen ons best.”

kasto80

Meest gelezen