Bloemen noch kransen: het einde van de Segway, “het transportmiddel van de toekomst”

Na nog geen 20 jaar wordt de productie van de Segway stopgezet. De Chinese roboticafirma Ninebot heeft aangekondigd dat de allerlaatste Segway Personal Transporter op 15 juli van de band zal rollen. Toch maakt Mathias Wentein van Segway Brugge zich niet veel zorgen. Hij verzorgt citytours per Segway. De huidige modellen zijn duurzaam genoeg om het nog een tijdje uit te zingen en er zijn ook al alternatieven, vertelt hij in “De Wereld vandaag” op Radio 1.  

In 2001 werd de Segway PT (Personal Transporter) nog aangekondigd als “het transportmiddel van de toekomst." Maar het Chinese roboticabedrijf Ninebot dat de tweewielers sinds 2015 produceert heeft aangekondigd dat de laatste Segway op 15 juli van de band zal rollen.

Vorig jaar was de Segway nog maar goed voor anderhalf procent van de inkomsten van het bedrijf. Er zit ondertussen veel meer muziek in nieuwe vervoersmiddelen zoals hoverboards en elektrische steps die het bedrijf ook maakt.

Lees voort onder de foto:

De politie van Brussel controleert op de Segway de naleving van de coronamaatregelen op de Louisalaan, 11 mei 2020.
Belga

Maar de Segway wordt ondertussen wel wereldwijd gebruikt door politiediensten (zoals de politie van Brussel) en vooral door toeristische organisaties, die er begeleide citytours mee aanbieden.

Dat doet ook Mathias Wentein van Segway Brugge. Hij heeft 25 Segways op stal staan. Om ermee te gaan rijden moet je wat onhandig naar voren hellen, en daardoor kan het ding plots raar gaan tollen, maar die kritiek wuift Wentein weg in een gesprek met “De Wereld vandaag” op Radio 1.

“Met wat begeleiding ben je er snel mee weg, ook oudere mensen” zegt Mathias Wentein. “Bij ons is er altijd een gids bij. Je bent heel wendbaar in de binnenstad van Brugge, en je kan rustig rondkijken.”

Hij gebruikt de Segway ook wel eens privé tussen de gidsbeurten door: “We gebruiken hem ook af en toe voor een korte boodschap, als je een broodje of zo wil halen over de middag.”

Lees voort onder de foto:

Gidstour op de Segway in Boedapest, Hongarije.

Over de stopzetting van de productie maakt hij zich niet al te veel zorgen: “Het is een heel duurzaam product. We hebben er de laatste jaren weinig onderhoud aan gehad, behalve een kapotte batterij of een platte band. Maar we vinden gelukkig lokaal ons materiaal om ze te herstellen. Ik zie ook dat er heel wat alternatieven komen, dus ik denk wel dat wij onze job kunnen verderzetten ondanks de stopzetting.”

Duur

Die alternatieven zijn allicht ook goedkoper, want de Segway is best een duur product, zegt Mathias Wentein: “Als je die nieuw koopt mag je toch op een kleine 8.000 euro rekenen, en ik denk dat dat de Segway ook een beetje nekt."

Ook al hebben de Segways de reputatie onstabiel te zijn, Mathias Wentein heeft er nauwelijks ongelukken mee gehad: “Heel weinig. Wij verhuren ze wel niet vrij, je moet altijd mee met een gids die wel wat uitlegt geeft. En onder die begeleiding zien we er wel wat op toe dat alles veilig verloopt, en we hebben ze ook begrensd in hun snelheid.”

Usain Bolt

Maar dat er ongelukken met de Segway gebeurden is wel duidelijk. Berucht is het filmpje waarop te zien is hoe een fotograaf met zijn Segway Usain Bolt onderuit haalt, net nadat die de 200 meter gewonnen heeft op het WK atletiek 2015 in Peking. Ook filmpjes met een sukkelende Katy Perry en toenmalig president George Bush en hun Segways liggen nog vers in het geheugen. 

Maar dat laten ze in Brugge niet aan hun hart komen. Mathias Wentein: “We zijn net heropgestart na corona. De mooie zomer brengt hopelijk weer wat volk naar Brugge, en we hebben weer volle moed om er weer in te vliegen.”

Beluister hieronder het gesprek over het einde van de Segway met Mathias Wentein in "De Wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen