"Cool Towns" helpt steden om het hoofd koel te houden bij hitte

Door de hitte deze week is "Cool Towns" weer in gang geschoten. Dat is een Europees project dat steden leefbaarder wil maken tijdens periodes van hitte. Het meet jaarlijks de gevoelstemperatuur in een aantal testgemeenten - waaronder Gent, Merelbeke, Eeklo en Zelzate - en geeft vervolgens suggesties om de situatie te verbeteren. "Op bepaalde plaatsen zou de hitte al draaglijker moeten zijn dan vorig jaar, omdat er meer bomen werden geplant."

Ons klimaat verandert. Het wordt alsmaar warmer en deze week is daar het schoolvoorbeeld van. Hitte heeft grote gevolgen voor de leefbaarheid in de stad, want in drukbebouwde omgevingen blijft de warmte hangen. Die hittestress wil onderzoeksteam "Cool Towns" beperken of zelfs voorkomen. 13 Europese partners gaan samen op zoek naar oplossingen om steden klimaatbestendig te maken. Één van de partners is de provincie Oost-Vlaanderen.

Meten met instrumenten én bevragingen

Het provinciaal centrum voor milieuonderzoek zal deze week, net als bij de hitte van vorig jaar, tests uitvoeren in Gent, Merelbeke, Eeklo en Zelzate. "Het KMI geeft altijd aan hoe warm de lucht is, maar wij doen vooral metingen naar de gevoelstemperatuur. Dat doen we met instrumenten, maar ook door de mensen te bevragen. We willen weten in hoeverre ze de temperatuur nog aangenaam vinden", verduidelijk Leen Meheus van het provinciaal centrum. 

"Cool Towns" kan door die jaarlijkse metingen ontdekken welke hittemaatregels het beste werken en zal dat vervolgens communiceren aan beleidsmakers.  Meheus: "Het is belangrijk dat er in je woonomgeving plaatsen zijn waar de temperatuur minder warm aanvoelt. Plaatsen met schaduw of plaatsen met meer wind zijn bijvoorbeeld veel aangenamer."

Het is belangrijk dat je in je omgeving plaatsen hebt met schaduw of met wind

Sinds de metingen van vorig jaar zijn een aantal aanpassingen gebeurd in de testgemeenten, zo zijn er op bepaalde plaatsen meer gras en bomen. "Dat zal waarschijnlijk al invloed hebben op de gevoelstemperatuur", weet de onderzoeker. "Na de metingen zullen we zien hoeveel koeler het precies is dankzij die ingrepen. Ook in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk voeren ze soortgelijke metingen uit. Dan kunnen we gaan vergelijken en conclusies trekken."

Meest gelezen