Weervrouw Sabine Hagedoren over de eerste hittegolf die wellicht in aantocht is: "We zijn er (tot zondag) gloeiend bij"

We staan aan het begin van een paar hete dagen in ons land, mogelijk kunnen we zaterdagavond zelfs spreken van de eerste officiële hittegolf van het jaar voor ons land. Weervrouw Sabine Hagedoren vertelt wat we mogen verwachten.

Vandaag gaat het kwik richting 31 graden met hooguit een paar sluierwolken. Ook aan de kust wordt het 29 graden "met weinig zeebries", zoals Hagedoren het omschrijft. Een snikhete dag en er volgen er nog een paar. 

"Vrijdag wordt het de warmste dag van de week. Dan kan het tot 32 graden worden met misschien 's avonds gedonder. Zaterdag koelt het wat af (27-28 graden) met een aantal buien. Tegen zondag is de grote hitte voorbij met temperaturen tot 24 graden", overloopt Hagedoren de week. "Tegen zaterdagavond kunnen we wellicht officieel van een hittegolf spreken."

Wat zijn de voorwaarden voor een hittegolf? Minstens vijf opeenvolgende zomerdagen (warmer dan 25 graden) waarvan drie tropische dagen (boven 30 graden). 

Vorig jaar kende ons land drie hittegolven. Op 25 juli (2019), tijdens een korte en zeer intense hittegolf, klom het kwik in Ukkel naar een nooit geziene maximumwaarde van 39,7 graden Celsius. Daarmee werd het record van 1947 verpulverd met ruim 3 graden. In Begijnendijk werd er toen overigens 41,8 graden opgetekend, een nieuw landelijk record. 

BEKIJK hier "Het weer" met Sabine Hagedoren:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen