Videospeler inladen...

Kleinere evenementen vanaf 1 juli weer mogelijk, vanaf augustus meer dan 50 gasten mogelijk in feestzaal

Vanaf 1 juli kunnen evenementen onder voorwaarden en limieten opnieuw plaatsvinden. De Nationale Veiligheidsraad heeft daarvoor een kader voorzien. Alles moet wel met respect voor de veiligheidsregels gebeuren. Om organisatoren daarbij te helpen, heeft Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA) een "evenementenmatrix" laten ontwikkelen, parameters waarmee organisatoren met de lokale besturen zullen kunnen berekenen of hun evenement veilig kan plaatsvinden. Vanaf augustus zullen ook feestzalen in die matrix worden opgenomen en zullen daar dus feesten met meer dan 50 personen kunnen georganiseerd worden.

Vanaf 1 juli zullen evenementen indoor kunnen plaatsvinden tot en met 200 personen, met respect voor de veiligheidsregels. Evenementen in de buitenlucht zullen 400 toeschouwers mogen ontvangen. Op 1 augustus wordt dat geherevalueerd naar 400 personen binnen en 800 buiten, als de coronacurves blijven dalen. De autoriteiten kunnen vanaf augustus ook per dossier meer volk toelaten dan die limieten, op voorwaarde dat de accomodatie met zitplaatsen het mogelijk maakt om voldoende afstand te houden. Dat is bijvoorbeeld belangrijk voor voetbalstadions. 

Het gaat voor alle duidelijkheid niet over massa-evenementen zoals festivals. Die zullen pas ten vroegste vanaf september kunnen. Maar wie een kleiner evenement gepland heeft - een kermis, buurtfeest, ... - kan dus uitkijken naar een versoepeling vanaf 1 juli. Voor recepties, familiefeesten en catering in feestzalen blijft de limiet van 50 personen voorlopig gelden. Al geeft viroloog Marc Van Ranst mee dat ook op evenementen een hapje zal mogen worden aangeboden aan de toeschouwers.

Vanaf 1 augustus zullen feestzalen als "evenement" worden beschouwd, bevestigt federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V). Concreet betekent dat familiefeesten, huwelijken... in een feestzaal met meer dan 50 personen mogelijk zullen zijn, als ze voldoen aan de voorwaarden die ontwikkeld zijn in een "evenementenmatrix". Dansen en zingen zal nog niet mogelijk zijn op zo'n feest, zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Maar het onderscheid tussen evenementen en privéfeesten in feestzalen wordt zo vanaf augustus wel weggewerkt. Dat onderscheid wordt als "erg onlogisch" ervaren, zeker in de horecasector.

Bekijk de uitleg van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en lees verder onder video:

Videospeler inladen...

Om goed voorbereid te zijn op de versoepeling voor evenementen, heeft Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir inderdaad een tool laten ontwikkelen samen met de evenementensector en de Karel De Grote Hogeschool. Een "evenementenmatrix", noemt ze die zelf. "Het is een instrument waarmee je kunt zien of een evenement kan plaatsvinden of niet", legt ze uit. De matrix is vooral bedoeld voor evenementen vanaf 200 toeschouwers.

18 parameters

De matrix bevat 18 parameters die organisatoren moeten invullen: is het een zittend evenement? Is het binnen of buiten? Wat is de oppervlakte van het terrein of de zaal? "Aan de hand van die parameters krijg je groen of rood licht. Of er is een oranje licht, wat betekent dat het evenement kan plaatsvinden mits een aantal bijkomende voorwaarden. Ik denk dat dat heel belangrijk om die heropstart te kunnen doen voor die evenementensector, op een veilige manier."

De sector moet wel stilaan kunnen heropstarten, want dat is de beste relancemaatregel die ze nodig heeft

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA)

De tool zal ook aan alle evenementenorganisaties ter beschikking worden gesteld. "Met het resultaat kunnen zij dan naar hun lokaal bestuur stappen, die ook over de matrix zal beschikken. Dan kan samen gekeken worden wat er nodig is om het evenement te kunnen laten doorgaan."

"Het is van belang dat we dat op een veilige manier doen en dat we ons aan de voorschriften houden. Maar die sector moet wel stilaan kunnen heropstarten, want dat is de beste relancemaatregel die de sector nodig heeft."

"We hebben nu perspectief"

De evenementensector reageert tevreden op de beslissingen. De aankondigingen zijn cruciaal om het najaar te reden, zegt Bruno Schaubroeck van de federatie van evenementorganisatoren. "Wij hebben drie seizoenen : het voorjaar, de zomer, en het najaar. Het voorjaar en de zomer gaan niet door. Wij hebben drie tot vier maanden nodig om een evenement te kunnen organiseren."

"Daarom is het nodig dat we nu groen licht kregen zodanig dat onze klanten weten dat ze in september, oktober, november evenementen gaan kunnen doen, mits een aantal veiligheidsmaatregelen. Maar er is in elk geval perspectief om evenementen en beurzen te organiseren."

Meest gelezen