Gent laat hoofddoeken toe op stedelijke middelbare scholen: “Leerlingen moeten zichzelf zijn”

De middelbare scholen van de stad Gent zullen vanaf volgend schooljaar het dragen van levensbeschouwelijke symbolen toelaten. Leerlingen kunnen zelf kiezen of ze al dan niet een geloofsteken dragen. “Leerlingen moeten 100% zichzelf kunnen zijn, maar er moet wel respect zijn”, zegt schepen Elke Decruynaere (Groen).

In 10 van de 11 stedelijke middelbare scholen komt er een toelating op het uiten van religie op school.

Nood aan regels

Het nieuwe schoolreglement komt er op vraag van de scholen zelf zegt schepen Elke Decruynaere: “De scholen wilden dezelfde regels in al onze scholen. Regels die juridisch kloppen en ook rekening houden met de eigen schoolcontext.”

Scholen moeten levensbeschouwelijke symbolen toelaten maar kunnen wel ingrijpen mocht de toelating problemen geven. “Als de directie merkt dat er problemen zijn, dat kan gaan over bekeringsijver of groepsdruk, dan spreekt de school de leerlingen aan. Leerlingen mogen geen druk zetten op anderen, dat geldt voor iedereen”, legt Decruynaere uit. “Mocht een gesprek of een sanctie niet voldoende zijn, kan er tijdelijk een verbod ingevoerd worden.”

Daarnaast voorziet Gent ook begeleiding voor de scholen met het gelijkekansencentrum Unia, belangenorganisatie Çavaria en de onderwijskoepel OVSG. “Je mag ook niet onderschatten hoe goed scholen hun leerlingen kennen. We merken in de praktijk dat er geen problemen zijn bij scholen waar het al mag. Het is belangrijk dat leerlingen genoeg vertrouwen hebben in de school om problemen te signaleren.”

De ultieme doelstelling is dat iedereen zichzelf kan zijn op school

Vertrouwen in leerlingen

Gent wil dat leerlingen zich thuis voelen op school. “Leerlingen krijgen de vrijheid om zelf te kiezen en zich open te stellen tot diversiteit. Leerlingen moeten zichzelf zijn en de zoektocht met zichzelf en de samenleving aangaan.” Decruynaere ziet diversiteit ook als een pluspunt. “Het is een rijkdom dat jongeren al vanaf de schoolbanken leren omgaan met diversiteit en andere meningen. Ze moeten er net mee in gesprek gaan en niet het onderwerp vermijden met een verbod.”

Ook benadrukt Decruynaere dat er respect moet zijn voor ieders keuze. “Leerlingen moeten respect hebben voor elkaar, voor de leerlingen die het wel dragen maar ook voor leerlingen die dat niet doen.”

10 scholen van het stedelijk middelbaar onderwijs doen mee, één school wacht nog even omdat ze het te kort dag vinden om in september al van start te gaan.

kasto80

Meest gelezen