Siebe Swart

Kalmthout wil inspraak in het langer openhouden van Nederlandse kerncentrale

De gemeente Kalmthout wil inspraak in de plannen om de kerncentrale in Borssele langer open te houden. De centrale ligt in vogelvlucht maar 50 kilometer van de gemeente. De vergunning loopt nu nog 13 jaar, maar zou mogelijk verlengd worden.  De kerncentrale is 47 jaar geleden gebouwd en daarmee de oudste actieve kerncentrale van Europa. Morgen komt de kwestie ook aan bod in de Antwerpse provincieraad. 

Provincieraadslid Inga Verhaert (SP.A) stelt voor om het voorbeeld van Kalmthout te volgen. Inga Verhaert (SP.A) vindt het gevaarlijk om de vergunning van de centrale te verlengen. "We vinden die kerncentrale te oud. En daarnaast vinden we vooral dat we er een zeg in moeten hebben, want als er iets gebeurt, dan houdt zo'n wolk van radioactiviteit niet op bij de landsgrens." Daarom stelt ze voor dat de provincie Antwerpen een brief zou schrijven aan de provincie Zeeland en de Nederlandse regering, om te eisen dat de Belgische bevolking inspraak krijgt, bij een eventueel openbaar onderzoek. Eergisteren had de gemeente Kalmthout al hetzelfde beslist.

Protest

De kerncentrale in Borssele zorgt voor 3 procent van de Nederlandse elektriciteitsproductie. Ze blijft hoog radioactief afval produceren, dat voorlopig in een ernaast gelegen hal wordt opgeslagen. Ook in Nederland zelf komt er intussen protest op gang tegen de plannen om de centrale langer open te houden. Eerst had de Nederlandse politiek beslist dat de centrale moest gesloten worden tegen 2004, maar die beslissing werd later teruggedraaid. De centrale mocht openblijven tot 2033, en nu staat dus opnieuw een verlenging op de agenda.

 

Meest gelezen