foto: Elia

Klimteam brandweer Antwerpen oefent in hoogspanningsmast en "redt" burgemeester Bart De Wever

Het klimteam van de brandweer van Antwerpen is vanmiddag op een hoogspanningsmast in de haven van Antwerpen geklommen om het redden van mensen op hoogte te oefenen. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) is meegeklommen tot 140 meter hoog en liet zich daarna "evacueren". Voor de brandweer is het belangrijk om regelmatig evacuaties op hoogte te trainen.

Vanmiddag is het klimteam van de brandweer van Antwerpen op een bijzondere plek gaan oefenen. Een 192 meter hoge hoogspanningsmast in de haven van Antwerpen. Met zijn 192 meter behoort de mast tot de hoogsten in de Benelux. Ter vergelijking: de kathedraal van Antwerpen is 123 meter hoog. Net geen 70 meter verschil dus.

Burgemeester De Wever klimt mee in mast

Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) klom vandaag mee, tot op 140 meter hoogte en liet zich daarna "evacueren". "Ik had mij aan een trap verwacht maar je moet op staken naar boven klimmen. Ik heb gelukkig geen hoogtevrees - anders was ik er niet aan begonnen - maar het was toch pittig. De kunst is om niet naar beneden te kijken. Het klimmen is ook fysiek uitdagend. Op een gegeven moment heb je de techniek wel wat in de benen", zegt De Wever.

"Eerst wil je je vastklampen aan de pilaar, maar de kunst is van je wat te laten hangen"

Burgemeester Bart De Wever

"Eerst wil je je vastklampen aan de pilaar, je zou er nog in willen bijten, om toch een contactpunt te hebben, je bent wat verkrampt. Maar de kunst is van je wat te laten hangen. Het was een mooie ervaring. Respect voor de brandweerlui die dit als job doen. Ik laat het liever aan hen over", zegt de burgemeester al lachend.
Lees verder onder foto.

foto: Elia

Belangrijk om op hoge hoogten te oefenen

Voor de brandweer van Antwerpen is het belangrijk om regelmatig evacuatieoefeningen op hoge hoogte te doen. "In de stad zijn almaar hogere gebouwen waar we interventies moeten doen. Ook diepe scheepsruimen of bouwputten waar werknemers gewond zijn geraakt moeten we kunnen bereiken. En onderhoudstechniekers van bedrijven komen ook al eens in benarde situaties terecht waar wij hen dan moeten weghalen", zegt Kristof Cremer van de brandweer van Antwerpen.

"We worden gemiddeld zo'n 50 keer per jaar ingezet. Meestal gaat het om mensen die geëvacueerd moeten worden uit een appartementsgebouw waarvan de lift niet geschikt is. We moeten voorbereid zijn op alle situaties, ook die waar we met onze ladderwagens niet bijkunnen", aldus nog Cremer. Ook de hulpverleningszone Waasland trainde vandaag mee met de brandweer van Antwerpen.

Elia "leent" mast uit

Waarom doet Elia, eigenaar van het hoogspanningsnetwerk, mee aan dit soort oefeningen? "Veiligheid is voor ons heel belangrijk. Als één van onze onderhoudstechniekers vastzit op zo'n hoge pilaar, is het de brandweer die hen komt evacueren. Onze mensen worden ook opgeleid door de brandweer. Het is dus goed dat de brandweer op onze masten kan oefenen", zegt Chris Peeters, CEO van Elia. De mast waar de brandweer vandaag inklom was uitzonderlijk hoog, bijna 200 meter, om zeker niet in conflict te komen met de grote schepen die de haven binnenvaren. Eind augustus wordt de hoogspanningslijn in gebruik genomen. Tot dan is het een ideaal oefenterrein voor de brandweer.

Meest gelezen