KMI kondigt code geel voor hitte af

Vanaf vandaag tot en met vrijdag zal de temperatuur in Limburg rond de 30 graden schommelen. Het KMI heeft daarom code geel voor hitte afgekondigd. Door de aangekondigde temperaturen zijn ook het ozon- en het hitteplan en het Vlaams warmteactieplan sinds gisteren geactiveerd.

Het wordt de komende dagen tropisch warm in Limburg. Voldoende drinken en verkoeling zoeken, is dus de boodschap. Sinds gisteren zijn ook het ozon- en het hitteplan en het Vlaamse warmteactieplan geactiveerd. Dat betekent bijvoorbeeld dat woonzorgcentra en ziekenhuizen ouderen en zieken extra in de gaten moeten houden. 

"Nu vrijdag hadden we een wandeling door Hasselt gepland", zegt Kristof Vervloesem, directeur van woonzorgcentrum Katarinadal in Hasselt. "De bewoners keken daar erg naar uit, maar we gaan ze verplaatsen, want dat is niet verantwoord met deze temperaturen. Zeker niet nu de bewoners door de coronamaatregelen zolang hebben binnengezeten." Het woonzorgcentrum spoort zijn bewoners ook aan om veel te drinken en enkele actieve bewoners helpen bij water- en drankrondes.

De combinatie van luchtvervuiling, hoge temperaturen en zonnig weer kan de komende dagen ook voor hogere ozonconcentraties zorgen. Dat is dan weer slecht voor de luchtwegen.

Meest gelezen