Hitte veroorzaakt stress bij koeien: "Belangrijk om schaduw te voorzien en ze 's nachts buiten te laten" 

Niet alleen mensen hebben het moeilijk met temperaturen boven 30 graden Celsius, ook dieren kunnen er moeilijk tegen. Koeien kunnen er zelfs stress van krijgen. Volgens boer Nico Vandervelpen uit Bekkevoort produceren melkkoeien dan tot 15 procent minder. "We doen er alles aan om ze verkoeling te geven."

Heel wat mensen puffen en zweten bij temperaturen rond 30 graden, maar ook koeien hebben last van de hitte. Dat uit zich in 'hittestress', vertelt boer Nico Vandervelpen van Hoeve de Peinwinning uit Bekkevoort. "Koeien kunnen al last krijgen van de warmte als de omgevingstemperatuur boven de 20 graden Celsius is. Je merkt dat de dieren meer hijgen en kwijlen en vaker rechtstaan. Normaal ligt een koe tot wel 16 uur per dag en door recht te staan, proberen ze hun warmte kwijt te geraken."

"Het kost hen heel veel energie om zichzelf af te koelen", zegt landbouwer Els Vanneste uit Damme. "Ze zweten ook meer en nemen minder goed hun voer op omdat hun spijsvertering in de knoop ligt. Net zoals bij mensen zijn ze daardoor sneller moe en loom."

Dat is niet alleen vervelend voor de dieren, het heeft ook een effect op de melkproductie van de koeien. "Het is een geleidelijk proces, maar uiteindelijk kan hittestress leiden tot 15 procent minder melkproductie", zegt Vandervelpen.

"Gelukkig heeft het geen invloed op de smaak", vult Vanneste aan. "Dat wordt vooral bepaald door het voedsel."

Overdag binnen, 's nachts buiten

Veehouders proberen de hitte daarom zo draaglijk mogelijk te maken voor hun dieren. "Het is belangrijk om voor genoeg verkoeling te zorgen. Ik zet daarom extra drinkbakken, zodat ze genoeg kunnen drinken. Bij temperaturen van 30 graden drinkt een koe 100 liter water extra per dag. Ik geef ook tweemaal in plaats van eenmaal per dag eten. Door de hitte wordt het voer sneller slecht", zegt Vandervelpen.

Ook Vanneste geeft ze meerdere keren per dag vers eten. "Twee tot driemaal per dag, zo blijft het lekker fris. Wij doen er ook extra zout bij voor hun spijsvertering."

Beide landbouwers zetten hun koeien zoveel mogelijk in de schaduw. "Ik hou ze ook soms overdag in de stal, omdat het daar koeler is dan buiten. 's Avonds en 's nachts laat ik ze dan buiten staan. En dan maar hopen dat ze genoeg melk geven om ijs van te maken, besluit Vandervelpen met een glimlach.

Meest gelezen