Koning bezoekt luchtmachtbasis Kleine Brogel, ook die bleef niet gespaard van coronabesmettingen

Vandaag bezocht koning Filip de luchtmachtbasis Kleine Brogel in Peer. Hij werd er door de top van het leger ingelicht over de coronamaatregelen die het leger heeft moeten nemen.

Het leger is niet gespaard gebleven in de coronacrisis. Ook in Kleine Brogel moesten dringend maatregelen worden genomen om de ziekte in te dijken. De koning wilde met eigen ogen zien hoe dat wordt toegepast in het leger en krijgt daarvoor een briefing van de top van het leger. Maar hij neemt onder een loden zon ook tijd om met verschillende mensen op de basis te praten. “Was het een beetje wennen met een mondmasker aan?", vraagt hij aan een technicus. Die knikt. Technici staan schouder aan schouder onder een vliegtuig om het te onderhouden, het besmettingsgevaar is dus reëel. Op de basis zijn uiteindelijk 7 militairen ziek geweest en is een veelvoud moeten thuisblijven omdat ze symptomen hadden.

(lees verder onder de foto)

Limburg is zwaar getroffen door het coronavirus, ook in de Limburgse kazernes was er een kans dat er mensen zouden ziek worden. Doc An Van Rompay: “Wij moesten blijven draaien. Het onderhoud van de vliegtuigen moest verdergaan, de beveiliging van de basis kon ook niet uitvallen. Bovendien zat bij het begin van de crisis een deel van de troepen in Litouwen. Dus we moesten hen goed beschermen.”

Piloten vliegen niet altijd met dezelfde F-16, dus moest er een manier worden gevonden om het toestel na elke vlucht te ontsmetten. “Dat is zeker niet simpel. Maar de techniekers ontsmetten de hele cockpit, we dragen handschoenen en tussendoor dragen we mondmaskers”, zegt een piloot. Maar voorzichtigheid is hier nog meer nodig, want het leger kan zich niet permitteren dat een deel van de piloten niet meer kan vliegen.

Meest gelezen